Зрелищно гангстерско меле във Варна: Иво Гела пребит жестоко в дискотека

https://mreja.bg/novini/zrelishtno-gangstersko-mele-vav-varna-ivo-gela-prebit-zhestoko-v-diskoteka-2/55927 Mreja.bg
Зрелищно гангстерско меле във Варна: Иво Гела пребит жестоко в дискотека

Свирепо гангстерско меле с участието на престъпните варненски авторитети Иво Иванов – Гела и Николай Тошев-Чирпанския се е състояло преди около седмица в популярно нощно заведение в морската столица, докладваха пред „Уикенд“ няколко независими един от друг източници от ъндъграунда.


Според думите им Иво Гела, който пирувал в компанията на двама свои сподвижници в едно от ВИП сепаретата на актуален нощен клуб във Варна, е бил нападнат от Николай Тошев – Чирпанския и свитата му, които също са купонясвали в заведението. Масовият юмручен бой продължил няколко минути, като охраната на дискотеката е била безсилна да спре мелето и само е наблюдавала безучастно размяната на удари.


Победител в дискотечния бой


излязъл Николай Тошев – Чирпанския, който съумял да прати на земята в безсъзнание Иво Гела. Веднага след побоя над мастития гангстер, Чирпанския и свитата му от 5-6 мутри се изнесли скоропостижно от заведението. Минути по-късно силно „разкрасения“ в лицето Иво Гела също е напуснал дискотеката, като пред входа на заведението се изсипали няколко здравеняци, очевидно привикани по спешност от хората на пребития Иванов. Въпреки масовия муртенски бой полиция не е била повикана, свидетелстват очевидци на случката.

Засега не е известно дали гангстерската свада във Варна е вследствие на пиянски конфликт, или става въпрос за неуредени бандитски отношения. В близкото минало и Иво Гела, и Николай Тошев – Чирпанския бяха разследвани от МВР като лидери на търговията с дрога във Варна и възложители на мокри поръчки. Заради това мнозина предполагат, че юмручното меле е възникнало заради


неутихнал спор за наркотеритории


между двете крими организации.

Николай Тошев – Чирпанския излезе от затвора само преди няколко месеца, след като излежа 4-годишна присъда като тартор на банда за търговия с наркотици. Неговата крими структура бе разбита от ченгетата през лятото на 2014 г., като според обвинителния акт Чирпанския е опитал силово да завземе наркопазара във Варна чрез наказателна бригада, ръководена от дясната му ръка Недялко Цвятков – Чубака. Показания срещу наркобандата на Николай Чирпанския дадоха както трима полицаи, действащи под прикритие, така и дузина дилъри на кокаин и марихуана в морската столица, които свидетелстваха, че са били подлагани на инквизиции от мутрите на Чирпанския, за да започнат да пласират дрога за него. Впоследствие част от свидетелите оттеглиха показанията си и Николай Тошев и бандата му се сдобиха с минимални осъдителни присъди, които вече са излежани. Обвиненията, че Чирпанския е замесен в убийството на варненския бизнесмен Николай Манджуков, стопанисващ верига от заведения в морската столица, обаче не издържаха и дори не стигнаха до съда.

Що се отнася до Иво Иванов – Гела, той също излезе победител при сблъсъка си с правораздавателните органи. Миналата есен Гела бе оправдан от Специализирания наказателен съд по обвинения за рекет, поръчкови побои, отвличане, убийство и трафик на дрога.

Иво Иванов – Гела, коронован преди близо 20 години за наместник на ВИС-2 във Варна и региона от Жоро Илиев, стана изненадваща мишена на правосъдието през пролетта на 2015 г. Тогава неговият шурей Атанас Радев – Наско Ластика, също с крими закваска, даде сензационни показания за серия от тежки престъпления, извършени по заповед на Гела.

До показанията на Наско Ластика се стигна, след като той влезе в яростен конфликт с шурея си за контрол върху редица питейни заведения и ресторанти във Варна. Ластика обяви, че


Иво Гела е поръчал убийството му


и че го рекетира за сумата от 200 000 евро. Преди това Радев бе тикнат в затвора заради отвличане на човек от свитата на Иво Гела. Той обаче умря мистериозно на 17 юли 2015 г. от възпаление на мозъка, само месец след като стана основен свидетел срещу шурея си. И до днес съществуват съмнения, че Наско Ластика е бил отровен. Според някои, за да бъде елиминиран, са били наети руснаци, които, както се доказа впоследствие, са царе на „тихите убийства” с отрова. Тогава обаче дори не е направена аутопсия за смъртта на Ластика.

Иво Иванов – Гела не прекара нито ден в ареста, тъй като дни преди зрелищната полицейска акция, проведена на 3 април 2015 г. във Варна, той се изпари от страната и се покри в Москва. С него изчезна и дясната му ръка Красимир Лузев – Красьо Цопа. Докато бе издирван в България, Красьо Цопа бе арестуван от бреговата охрана на Алжир. Варненецът бе закопчан на ветроходна яхта с немски флаг, която превозваше 5,3 тона наркотици. Към днешна дата Красьо Цопа все още излежава присъда за наркотрафик в Алжир.

Наблюдатели на съдебния процес срещу Иво Иванов – Гела и престъпната му банда коментираха, че делото е било предрешено още след


смъртта на основния свидетел Наско Ластика.


Приживе Радев дава подробни обяснения за структурата на крими организацията на Гела. Твърди, че неговата банда контролира трафика на кокаин през пристанището във Варна и че е наложила монопол върху търговията с наркотици в морската столица. Бандата разполагала с частна армия силоваци, предвождана от Валентин Христов – Вальо Бандита, която се движела с картечни пистолети и с мечове из Варна. Групировката контролирала престъпния живот не само във Варна, но и в Добрич и в Търговище, а влиянието й се разпростирало в цяла Северна България.

Според други защитени свидетели, дали показания в началото на процеса, Иво Иванов – Гела стои зад


отвличането на корабния магнат Рубин Коцев.


Той бе похитен на 17 март 2004 г. пред дома му във Варна, когато двама маскирани го спират на метри от къщата му, натикват го в кола и го откарват в къща. Поискани са 2 милиона долара откуп, но похитителите получават $ 500 хиляди, преди да го освободят след 9 дни в плен. „Иво Гела поръча отвличането заради неуредени сметки с Рубин Коцев. Акцията по похищението беше водена от Краси Цопа“, твърди един от защитените свидетели. Неофициалната причина за похищението е нежеланието на Рубин Коцев да позволи на мафиотите да ползват негови кораби за трафик на наркотици. Впоследствие се оказа, че Коцев е бил подмамен от млад здравеняк, с който е поддържал по-интимни отношения.

Други свидетели със защитена самоличност твърдяха, че на сметката на Иво Гела стоят цели 5 убийства. Като мишени на варненския „капо ди тути капи“ се сочат имената на варненския петролен бос Каро Акопович, ликвидиран от наемен убиец на 19 декември 2002 г. в Аксаково, на варненския наркодилър Михаил Манолов – Чешкия, очистен през пролетта на 2004 г. и издирвания от Интерпол гангстер Димо Русатев. Другите двама,


очистени по поръчка на Иво Гела,


поне според защитените свидетели, са Константин Димитров – Косьо Самоковеца и Емил Димитров – Емо Макарона, бос на музикалната компания „Унисон“. Бандата на Гела направила опит и за друго убийство – това на Веселин Жеков – Полицая. Неговата къща била обстрелвана с гранатомет, но Полицая се отървал само с дребни наранявания.

В последната година обаче всички свидетели промениха показанията си и обявиха, че са нагласили Иво Гела по заповед на вече покойния Наско Ластика. Според новите им показания, довели до изненадващата оправдателна присъда в Специализирания съд, Атанас Радев ги заплашил, че ако не натопят неговия враг Иво Иванов, лично ще ги закопае. Съдът безрезервно прие тази версия.


източник: https://alarma.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.