Жегите спряха влаковете в Европа, причиниха хаос (Обзор)

https://mreja.bg/novini/zhegite-spryaha-vlakovete-v-evropa-prichiniha-haos-obzor/86365 Mreja.bg
Жегите спряха влаковете в Европа, причиниха хаос (Обзор)


Жестоките жеги в Западна Европа спряха високоскоростните влакове и причиниха невиждан хаос сред пътниците. В четвъртък операторът на влаковете стрела “Талис”, свързващи Франция с Германия, Белгия и Холандия, обяви, че заради горещините спира да продава билети.

Във Великобритания още в сряда бе дадено нареждане влаковете да се движат бавно, за да не дерайлират поради деформиране на релсите. Към това се добави повреда в електросистемата на Северната гара в Париж, откъдето тръгват влаковете “Евростар” през Ламанша за Лондон, така че те също спряха. В лондонското метро много хора бяха принудени да се съблекат по бански и бельо заради нетърпимата задуха.

Незапомнените 42,6 градуса стигнаха температурите в Париж в четвъртък следобед. Този рекорд бе последван от най-горещата в историята на Франция нощ. Според властите 5-има души са починали от топлинен удар, а в последните дни са регистрирани 60 удавяния, което е ръст от над 30% в сравнение със същия период на миналата година. В 20 департамента в Северна Франция е обявен червен код за опасно за живота време. На служителите е препоръчано по възможност да работят от вкъщи, летните детски градини са затворени.

Исторически рекорди по жега бяха отбелязани също в Белгия, Германия, Люксембург и Холандия - съответно 41,8°, 41,5°, 40,8°и 40,7°. В Белгия е починала една жена, намерена мъртва до караваната си на морския бряг. Според британски метеоролози горещите вълни в Европа са все по-чести и все по-тежки за понасяне. В почти цяла Белгия кодът също е червен, а хората са помолени да вземат допълнителни мерки за здравето си.

В голяма част от Северна Германия реките и езерата пресъхнаха и рибата измря. Франция и Германия временно изключиха и част от реакторите на атомните си централи заради невъзможност от охлаждане и опасност реките, от които идва водата за охладителните системи, да заврат. В Холандия стотици прасета измряха във ферма, чиито вентилатори се повредиха.

Заради безпрецедентните жеги ледената покривка в Гренландия може да спадне под минимума от 2012 г., предупреди ООН.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.