Здравният министър проф. Асена Сербезова заговори за национален локдаун и…

https://mreja.bg/novini/zdravniyat-ministar-prof-asena-serbezova-zagovori-za-nacionalen-lokdaun-i/109152 Mreja.bg
Здравният министър проф. Асена Сербезова заговори за национален локдаун и…


Всеки областен щаб ще взима мерки на регионално ниво в зависимост от обстановката


"14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези големи разлики се обуславя от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво – ограничения на национално ниво не са необходими”.Това заяви в студиото на „Събуди се” здравният министър проф. Асена Сербезова.


 


От думите й стана ясно, че благодарение на модела на подопечното й министерство за управление на кризата с COVID-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал.

„Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно”, категорична е проф. Сербезова.


Тя разкри, че проблемните области са София-град, Благоевград, Перник и Стара Загора. Освен това не пропусна да припомни, че мерките се взимат на областно ниво. 

Тя посочи, че на този етап не са необходими мерки на национално ниво с масово затваряне на учебните заведения. Проф. Сербезова допълни, че благодарение на новия модел на правителството, с който се управлява кризата, се отчита не само заболеваемостта сред децата, а и тази сред медицинския персонал.


 


Тя подчерта, че е от огромна важност начинът, по който протича вирусът, как се лекува той, как се натоварва здравната система и броят на спешните повиквания. Това са повече от 10-15 фактора, допълни тя.


 


"Максимално сме отразили желанието на МОН да бъде запазено присъственото обучение за малките ученици. Към настоящия етап се запазва присъствения учебен процес. Ваканцията, която обяви министърът на образованието акад. Николай Денков, ще даде възможност за почивка без това да повлияе негативно на учебния процес", разясни проф. Сербезова.


 


Тя апелира за увеличаване на ваксинационния обхват.


"Категорично е ясно, че тези, които стигат до интензивните отделения, в повечето случаи не са ваксинирани", заяви здравният министър.


 


Според нея е логично с повишаването на ваксинационният обхват да се започне да се мисли в посока облекчаване на мерките. Проф. Сербезова припомни, че в 24 държави в ЕС се използват т.нар. зелени сертификати за обекти с обществено предназначение и 100% за пътуване. 


Подчерта, че на този етап няма възможност за отпадане на сертификата за антитела.Тя изрази притеснение от темповете на ваксинация. Не скри, че е трудно да се каже кога ще достигнем 60% ваксинация.


Здравният министър припомни, че от 1 февруари при пълен ваксинационен курс, зеленият сертификат ще важи 270 дни. Според нея не съществува по-голям стимул за ваксинация от това да се съхрани животът на хората, които обичаш.

Проф. Сербезова подчерта, че 90% от хората, които стигат до интензивно лечение не са ваксинирани, пише blitz.bg. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.