Здравният министър Костадин Ангелов разкри кога махаме маските

https://mreja.bg/novini/zdravniyat-ministar-kostadin-angelov-razkri-koga-mahame-maskite/107595 Mreja.bg
Здравният министър Костадин Ангелов разкри кога махаме маските


В скоро време ще отпадне и още една от мерките


Здравният министър в оставка Костадин Ангелов отговори на един от най-горещите въпроси напоследък – „Кога махаме маските?“.


 


„Ще махнем маските, когато имунизираните са 65%, прогнозира здравният министър в оставка Костадин Ангелов, който бе на посещение в Пловдив. От думите му става ясно, че към момента ваксинираните са около 800 000, а поставената цел е за 3 млн. ваксинирани.


„Смятам, че до август ще се справим”, посочи той.


 


Той обяви, че в скоро време и капацитетът за сватбите ще отпадне.


„Това е техническа грешка. Много обсъждахме начина за влизане в страната и е допусната техническа грешка. Това ще бъде поправено още в първия работен ден. Хората, които планират сватби, да не ги отменят. Най-вероятно ще отпадне изискването за капацитет, важното е в заведението да няма капацитет над 50%”, допълни той.


 


 „Не може всеки собственик на заведение да си избира капацитета. Капацитетът е ясен. Има си нетна търговска площ и е казано на кв. метра колко човека трябва да има. Като разделите нетната търговска площ на квадратните метри получавате колко са хората, махате половината и получавате колко са на практика възможностите за 50% капацитет.


 


Навсякъде, където получим сигнали, ще направим проверка.


Истината е, че хората не могат да стоят много затворени, а хубавата новина е, че продължаваме да получаваме добри резултати, въпреки това, което се случва около нас. Проверки се правят постоянно. Пишат се актове и предписания. Сигнали могат да се подават на сайта на РЗИ и на Министерството на здравеопазването”, каза още Ангелов.


 


„От 10 май ще отворим и електроните записвания и хората ще могат да получават предпочитаната от тях ваксина в имунизационните кабинети. Електронният регистър е за хора, които идват в определен час през 10 минути и за този човек трябва да бъде направена ваксинация.


 


Нека да имаме и тази възможност за по-голям ред. Капацитетът с нея не е много голям, но ако имаме повече търсене, ще го увеличим. През май месец ще идват още ваксини и по 50 000 дози на ден могат да се правят. Надявам се да успеем”, заяви той.


 

Източник: https:www.vesti.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.