Застрахователите отправиха важно искане за „Гражданската отговорност“ заради COVID-19

https://mreja.bg/novini/zastrahovatelite-otpraviha-vazhno-iskane-za-grazhdanskata-otgovornost-zaradi-covid-19/105166 Mreja.bg
Застрахователите отправиха важно искане за „Гражданската отговорност“ заради COVID-19


Стикерът оскъпява допълнително застраховката


Застрахователите отправиха важно искане, свързано със задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ заради пандемията от COVID-19.


 


Те поискаха да отпадне стикерът за застраховка "Гражданска отговорност" да отпадне поне докато трае извънредното положение заради коронавируса у нас. 

предложението бе направено от Асоциацията на българските застрахователи, съобщи нейният заместник-председател Юри Копач. 

Още преди да се обяви извънредното положение заради заразата от асоциацията изготвили становище, че този стикер е напълно излишен и само оскъпява Гражданската. Отпадането му сега става още по-наложително заради препоръките хората да си стоят вкъщи и да избягват социалните контакти. 

Ако стикерът отпадне, няма да има изобщо нужда да се посещава офис на застраховател или да се срещате с куриер, който да ви го носи вкъщи. 
Всичко може да става дистанционно - от плащането до получаване на сканирано копие на полицата, което застрахователят ще праща на клиента по електронната поща, обясни Копач. 

След това застрахованото лице може веднага да провери в информационната система на Гаранционния фонд дали има валидна Гражданска. 
В условията на коронавирус повечето застрахователи започнаха да работят така, за да се избягва прекия контакт с клиенти - да сканират полицата и да я пращат по електронната поща. 

Остава обаче проблемът с това, че стикерът трябва да се вземе от офис на застраховател или да се достави от куриер. 
Самият стикер вече е напълно излишен след въвеждането на електронно издаване на застраховки от информационните системи на застрахователите и отчитането в реално време на полиците в електронната система на ГФ. Стикерът отдавна е изчерпал своята роля като удостоверителен документ. 

Сега наличието на Гражданска отговорност се проверява само по регистрационния номер на автомобила. 
От АБЗ са получили уверение от Агенция "Пътна инфраструктура", че ако има нормативно решение, камерите на тол системата могат да правят и проверка за наличие на Гражданска отговорност по номера на автомобила. 

Отпадането на стикера ще доведе и до понижаване цената на Гражданската отговорност. Стикерът струва 1,4 лв за бройка и той се калкулира в цената. При разсрочено плащане на четири вноски сумата нараства до 5.6 лева. 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.