Защо жените дразнят, когато показват, че могат

https://mreja.bg/novini/zashto-zhenite-draznyat-kogato-pokazvat-che-mogat/86248 Mreja.bg
Защо жените дразнят, когато показват, че могат


Все още не е прието да демонстрират силна увереност

Aко беше мъж, днес ликът ѝ щеше да залива света. Да виси на плакати в момчешки стаи, на тениски на футболни фенове. Медиите щяха да се надпреварват да я интервюират, а рекламните агенции да наддават за нея. Тя обаче е жена, при това лесбийка. Напоследък се носи с лилава коса и макар да е американка, не държи ръка върху сърцето си, когато слуша националния химн. Все неща, които я правят трудно продаваема за масовия вкус, но пък много разпознаваема.

Става въпрос за Меган Рапино, голмайстор и най-добър играч на последното световно по футбол за жени. Откакто шампионатът във Франция приключи, за нея се говори много. Плакати на Рапидо в родната Америка бяха надраскани с хомофобски надписи, а клип, на който се вижда как тя вдига наздравица с шампанско по случай победата на своя отбор, направо взриви интернет. Причината е, че в него тя се вози на втория етаж на автобус със съотборничките си по улиците на Ню Йорк и крещи: “Аз заслужавам това”.

Изречението, което подразни много хора, всъщност обобщава всички битки, водени от Рапино през годините. От много време тя е защитник на правата на хората с различна сексуална ориентация, а напоследък е основно острие на женския футбол в САЩ в исканията му за равнопоставено третиране. Когато през 2015 г. дамският национален отбор спечели отново световната титла, 28 футболистки заведоха дело срещу Американската футболна федерация с искане възнагражденията им да станат колкото на колегите им от мъжкия тим. В мотивите си те посочиха, че са генерирали повече приходи от мъжете, но получават почти четири пъти по-малко от тях. “Искаме да бъдем третирани еднакво, да ни подкрепят еднакво, да ни оценяват и да се грижат за нас по същия начин както за мъжете, по начин, който заслужаваме”, обясни тогава капитанът Рапино.

Четири години по-късно нещата не са се променили много, въпреки че жените на САЩ успяха да защитят световната си титла, докато мъжете последните години дори не могат да мечтаят за такава. Затова и Рапино реши да вдигне високо топката на този спор още по време на състезанието във Франция, като обяви, че ако бъде поканена, не би отишла в Белия дом, каквато е практиката при получаване на световна титла от американски национален отбор. Меган първо трябва да спечели, преди да говори, отвърна ѝ в туитър президентът Доналд Тръмп. Е, тя го направи и стори много повече с цялостното си поведение по време на шампионата. Успя да накара много хора по света да говорят за каузите, които защитава.

“Подобна демонстрация на силна увереност не е нещо обичайно за жени. По традиция от тях се очаква да бъдат сдържани и скромни. Затова много внимават да не изглеждат твърде настъпателни или образовани, тъй като това се възприема като самонадеяност, което отблъсква мъжете”, казва Бони Морис, професор по история от университета в Калифорния, пред Би Би Си. Но на Рапино, която не крие, че е лесбийка, явно не ѝ пука как ще я възприемат мъжете. След всеки гол позира уверено с високо вдигната глава и широко разтворени ръце.

“Чувствам се непобедима. Направихме най-доброто шоу, което всички са се надявали да видят. Не можем да бъдем по-добри посланици. Малко обществен срам няма да навреди на никого”, обяснява поведението си Рапино.

Според професор Морис никой не знае какво да прави с нея, защото тя е красива, умна и прекрасен спортист, което я прави много добър посланик на идеи. “Тя си е извоювала правото да се държи като можеща, но въпреки това хората не искат да ѝ позволят да показва своята гордост. Това е двоен стандарт. Мъжете спортисти могат да бъдат дръзки и да се бият в гърдите, без да бъдат критикувани, но понеже Рапино е лесбийка с лилава коса, която се противопоставя на Тръмп, тя стряска много хора, тъй като никога не са срещали някой като нея преди”, допълва професорката. По думите ѝ обаче благодарение на такива ярки звезди нещата се променят. Въпросът е дали скоростта е достатъчно бърза.

Анализи на Световния икономически форум показват, че жените могат да започнат да печелят наравно с мъжете във всички сектори някъде след около 200 г. Възможно е обаче нещата много бързо да се променят, ако дамите стават все по-активни в защита на своите права.

Сали Хелгесен e експерт по женско лидерство и автор на книгата “Ти можеш повече”. Тя е треньор на представителки на нежния пол, които искат да подобрят кариерата си, и смята, че в повечето случаи става въпрос за преодоляване на предразсъдъци. Често среща жени, които не говорят за своите постижения, защото си мислят, че ако си свършат добре работата, няма как това да остане незабелязано. Други пък смятат, че е нахално да навират пред очите на други постиженията си, и затова предпочитат да си останат незабелязани. Според Хелгесен това е напълно погрешно и глупаво. Тя съветва дамите да идентифицират силните си страни и да не се колебаят да ги представят по подходящ начин пред шефа си, защото това работи безотказно. Например, ако установят, че той не разбира достатъчно връзките, които имат във фирмата, веднъж седмично да му изпращат писмо, в което накратко да му описват контактите си през седмицата и какво са донесли те за работата.

Друго важно правило е да се научат да казват “не”, дори и в началото на кариерата това да не изглежда като добър ход. “Ако винаги се опитвате да се харесате, на по-късен етап ще ви бъде трудно да привличате помощници за работата си и да казвате “не” и в крайна сметка ще разрешите на хората да ви използват, ще нарушите границите си и ще изгубите много време.

Много съществено за представителките на нежния пол е да намират баланс между перфекционизъм и риск, тъй като различни проучвания показват, че не са достатъчно успешни, защото нямат доверие и искат всичко да свършат сами. “Първоначално определете един човек, на когото ще делегирате право да работи с вас. Дайте му възможност за обратна връзка, за да разберете как да подобрите комуникацията си, но не спирайте дотук и поемайте рискове”, посочва Хелгесен.

Друга съществена пречка е, че жените са по-склонни да се фокурисат върху грешките си, което им пречи за постигане на бърза кариера. Затова тя съветва често да си повтарят, че всеки човек греши, и да продължават нататък. Да бъдат борбени и да не се омаловажават при започване на разговор по професионален въпрос. “Жените обикновено много се извиняват, когато трябва да защитят позицията си, сякаш не заслужават мястото, което имат. А трябва да се позиционират като лидер и да показват, че знаят какво искат и как да го постигнат”, посочва Хелгесен.

 Различията между половете в България намаляват бързо

Анализите на Световния икономически форум през последните години показват, че положението с равенството на жените и мъжете в нашата страна се подобрява.

България се намира на 18-о място от общо 149 страни, включени в класацията на организацията.

Най-добре се представя по критерий “участие на дамите в политическия живот”, където е на 25-о място, и най-лошо, чак на 116-о, по равенство във възнагражденията. Въпреки това в региона на Източна Европа и Централна Азия страната ни е трета след Словения и Латвия.

От членуващите в ЕС страни Франция е най-напред, на 12-а позиция. След нея са Германия (14) и Великобритания (15). За сравнение САЩ са на 51-о място, като само за последната година са паднали с две позиции в класацията.

От десетилетие Исландия държи първенството като най-добро място в света да си жена. Следвана е от Норвегия, Швеция и Финландия. На другия полюс с най-голямо неравенство между половете са Сирия, Ирак и Пакистан.

Европейската статистическа служба също отчита положителна тенденция у нас при изравняване на заплащането между мъже и жени. Разликата в заплатите намалява за трета поредна година. Ако през 2015 г. тя е била 15,4%, преди две години е стигнала 13,6% при среден процент в ЕС от 16.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.