Защо прокурор Попова бе отстранена от делото срещу имама Ахмед Муса

https://mreja.bg/novini/zashto-prokuror-popova-be-otstranena-ot-deloto-sreshtu-imama-ahmed-musa/86560 Mreja.bg
Защо прокурор Попова бе отстранена от делото срещу имама Ахмед Муса


- Подсъдимият и още 13 негови сподвижници

поискаха друг обвинител заради изказване на

Попова пред местна медия - винят я в предубеденост

- Отвеждането ми от процеса няма да попречи

да работя съвестно и професионално, коментира тя

“Не давам разрешение за ход на делото! Преди време прокурор Попова направи едно изказване, заради което трябваше да е на нашето място. Нейните думи също са насаждане на омраза. Щом е така, да отговаря като нас!”

Думите са на имама Ахмед Муса Ахмед от Пазарджик, изречени пред съда на 19 юни. Това стана на поредното заседание по дело за насаждане на религиозна омраза, пропагандиране идеите на ИДИЛ и призоваване към ислямска война, в което Ахмед Муса и 13 негови сподвижници от Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Смолян са подсъдими.

Поводът е изказване на Недялка Попова пред пловдивски сайт, дадено през март 2018 г. В него тя изказва мнение, че когато мюсюлманите у нас станат 30% от населението, държавата ни ще е застрашена.

Изказването на Ахмед Муса Ахмед пред съдебния състав има заразителен ефект и веднага след него всички останали 13 подсъдими и техните адвокати поставят искане за отстраняване на прокурор Попова от процеса заради предубеденост. Ден по-късно съдът, ръководен от съдия Кристина Пунтева, отвежда Попова като обвинител в процеса.

За съдебната

практика в

Пазарджик

случаят е

прецедент

още повече когато става дума за нашумяло дело от обществен интерес. По-важното в случая е, че прокурор Недялка Попова е отведена от делото почти година и половина след изказаното лично мнение. През този период е извършена проверка от инспектората на ВКП, която излиза със заключение, че прокурор Попова не е извършила нарушение.

Комисията за защита от дискриминация също установява, че няма данни за престъпление. Самата Попова също отказва да си направи отвод по делото.

На фона на тези факти логичен е въпросът предварително организирано ли е искането за отвеждането от делото на Попова. В тази връзка трябва да се знае, че от март 2018 до юни 2019 г. са проведени множество заседания по процеса, но подобно искане от подсъдими и адвокати не е поставяно. И когато случаят е на практика забравен, изненадващо се появява искът за отстраняването на Недялка Попова и то е уважено от съда.

Вярно е, че междувременно Ахмед Муса Ахмед влезе в затвора за 4 г. по присъди по две дела за разпространение на радикален ислям, след решение на ВКС по така нареченото имамско дело, в което подсъдими бяха 13 мюсюлмански духовници. Обвинител по този процес отново беше прокурор Недялка Попова и основно нейна е заслугата пазарджишкият имам да влезе в затвора.

През май т.г.

главният

прокурор

Сотир Цацаров

награди Попова

за професионалната ѝ работа именно по имамското дело.

От 2009-а насам прокурор Попова е единственият представител на държавното обвинение у нас, който активно и последователно съвместно с ДАНС работи по проявите на радикален ислям у нас. Според експерти материята е изключително трудна за разбиране и събиране на доказателства.

Неоспорим факт е, че деянията по двата нашумели процеса - имамското дело и това, което се води в момента в Пазарджик срещу разпространението на радикална ислямска идеология, са извършени в различни региони на страната. И въпреки това извън нормалната съдебна практика за водещ прокурор в тях е определена Недялка Попова и делата се водят на първа инстанция в Пазарджик.

В рамките на имамското дело

тя успя да

разкрие

сложните схеми

за финансиране

на различните прояви за проповядване на радикален ислям с факти и доказателства. По настоящото дело за проповядване на верска омраза и призоваване към ислямска война прокурор Попова разкри връзките на основния обвиняем Ахмед Муса Ахмед с терористични групировки от Австрия и Германия.

В Австрия например хората, с които Муса е поддържал контакти, са осъдени по на 8 г. затвор. Разкрити бяха и посещенията на представители на ИДИЛ в Пазарджик в дома на осъдения имам.

И най-важното - експерти доказаха, че обвинителният акт на Недялка Попова по делото, от което е отстранена, е изготвен по доказателства, които са проверени и потвърдени.

Подобно е и мнението на окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов, който изрази становище, че отвеждането на колежката му от делото е неправилно именно защото обвинителният акт е изготвен по доказателства и в него няма предубеденост.

Всъщност Васил Малинов ще продължи да представлява държавното обвинение в процеса, който продължава вече 3 г. Може би тук е мястото да отбележим и друг важен факт. През 2015 г., когато прокурор Попова внася в съда обвинителния акт по настоящото дело срещу 14 подсъдими, съдия Кристина Пунтева го връща на няколко пъти с мотив за допуснати процесуални нарушения.

Тогава прокурор Попова недвусмислено заявява, че не вижда обективни причини за това. В крайна сметка делото започва едва през 2016 г.

“Отвеждането ми от делото няма да попречи да продължа да работя съвестно и професионално като прокурор.”

Това е единственият коментар на прокурор Попова, направен само пред “24 часа”, след като съдия Пунтева я отстрани от процеса.

В случая самочувствието на Недялка Попова като представител на държавното обвинение е подплатено с дългогодишната ѝ работа в пазарджишката прокуратура.

Попова постъпва на работа в районната прокуратура в Пазарджик през 1993 г., а през 2008 г. е преместена в по-горната окръжна прокуратура. През годините тя наблюдава и ръководи нашумелите досъдебни производства и внася в съда обвинителните актове срещу тарторите и бандите от сутеньори за износ на женска плът в чужбина и разпространението на наркотици в Пазарджик и региона, като постига осъдителни присъди за тях. Дори е

поръчана да бъде

убита заедно

с полицейски

офицер от

сутеньор,

вкаран в затвора по неин обвинителен акт. Подготовката за убийството е разкрита и осуетена, преди да бъде извършено. Прокурор Попова е носител на наградата “Джовани Фалконе” на името на убития от мафията италиански съдия. Носител е и на званието Прокурор на годината, присъждано от Асоциацията на прокурорите.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.