Започват проверки в лавките в училищата

https://mreja.bg/novini/zapochvat-proverki-v-lavkite-v-uchilishtata/108394 Mreja.bg
Започват проверки в лавките в училищата


Проверяват лавките в училищата


Инспектори влизат в лавките в училищата. Проверките ще бъдат извършвани в цялата страна от всички областни дирекции по безопасност на храните. Те стартират в началото на новата учебна година.


Проверките ще се извършват по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Христо Вълчанов.

Инспекторите ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и спазването на изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.

Обект на проверка ще бъде и прилагането на Наредба №2 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищата и обектите за търговия на дребно на техните територии.


Инспекторите ще следят още и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата, съгласно Указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.

В случай, че бъде установено несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. Проби от храните за лабораторно изпитване ще бъдат вземани по преценка на проверяващите инспектори.

До 30.09.2021 година ще продължат проверките. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато, пише Pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.