Започва осмият кръг от мирните преговори между САЩ и талибаните в Доха

https://mreja.bg/novini/zapochva-osmiyat-krag-ot-mirnite-pregovori-mezhdu-sasht-i-talibanite-v-doha/87094 Mreja.bg
Започва осмият кръг от мирните преговори между САЩ и талибаните в Доха


Осмият кръг от мирните преговори между САЩ и афганистанските талибани започва днес в Доха - столицата на Катар, и според осведомени от двете страни той ще бъде решаващ за прекратяване на 18-годишната война в Афганистан, предаде Ройтерс.

Според висши служители, запознати с хода на преговорите, в края на осмия им кръг може да се очаква постигане на мирно споразумение, което да позволи изтегляне на чуждестранните военни сили от опустошената от войната страна, информира БТА.

Американският специален представител за Афганистан Залмай Халилзад, който проведе серия от срещи с лидери на талибаните от миналата година насам, пристигна в Доха снощи и сам съобщи това в Туитър. "Целта ни е споразумение за мир, а не за изтегляне, - подчерта той в туита си. - Мирно споразумение, което да даде възможност за изтегляне (на чуждите войски). Нашето (на САЩ) присъствие в Афганистан е свързано с определени условия и всяко изтегляне също ще зависи от определени условия. Ние сме готови за едно добро споразумение", подчерта представителят на САЩ. Той добави, че и талибаните дават индикации, че ще сключат споразумение.

Според два източника, близки до участниците в преговорите и цитирани от Ройтерс, споразумението се очаква преди 13 август и ще предвижда изтегляне на чуждите войски в замяна на гаранции за сигурност от талибаните.

"Вашингтон пост" и Си Ен Ен цитираха неназовани източници, според които при евентуално сключване на споразумението то ще предвижда американските войски в Афганистан да бъдат съкратени от около 14 000 на 8000-9000.

То освен това ще задължи талибаните да започнат преки преговори с правителството в Кабул, което те определят като "марионетен режим".

Евентуалното споразумение ще предвижда и драстично съкращаване на броя на служителите на посолството на САЩ в Кабул, както и този на служителите по сигурността, съобщи Си Ен Ен.

В Афганистан се намират около 20 000 чуждестранни войници, повечето от тях американски, като част от мисия на НАТО, оглавена от САЩ, за обучение, подкрепа и съвет за афганистанските сили.

Твърдолинейната ислямистка групировка на талибаните в момента контролира повече територия, отколкото когато и да е след 2001 г., когато с военна намеса на САЩ те бяха свалени от власт в Афганистан.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.