Започва изграждането на двете компресорни станции по проекта "Балкански поток"

https://mreja.bg/novini/zapochva-izgrazhdaneto-na-dvete-kompresorni-stancii-po-proekta-balkanski-potok/93364 Mreja.bg
Започва изграждането на двете компресорни станции по проекта "Балкански поток"


След проведена обществена поръчка "Булгартрансгаз" ЕАД подписа договор с ДЗЗД "ФЕРОЩАЛ БАЛКАНГАЗ" за инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия". Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

С изграждането им ще се повиши налягането по трасето на инфраструктурата от турско-българска до българо-сръбска граница - "Балкански поток". Проектът ще осигури необходимата инфраструктура за реализацията на концепцията за европейски газоразпределителен център "Балкан" в България. Разширението на газопреносната инфраструктура на територията на страната ще повиши сигурността на доставките на природен газ от различни източници и ще осигури предпоставки за засилване на конкуренцията на пазара, допълниха от ведомството.

"С днешното подписване се доближаваме до изпълнението на актуализираната Енергийна стратегия на Република България", е казала министър Теменужка Петкова, цитирана от МЕ. По думите й правителството стои твърдо зад проектите за изграждане на необходимата инфраструктура и газова борса, които ще осигурят диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона.

Общата стойност на договора е 350 832 437,59 лв. без ДДС, се посочва в съобщението.

Компресорна станция "Нова Провадия" ще бъде разположена в района на с. Ветрино, община Ветрино, област Варна и ще се оборудва с четири газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 10 MW всеки. Компресорна станция "Расово" ще се намира в землището на с. Расово, община Медковец, област Монтана и ще се оборудва с три газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 12 MW всеки.

Предвидените компресорни агрегати и за двете станции са най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Те ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери, отговарящи на изискванията на най-високите екологични изисквания, уточняват от Министерството на енергетиката.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.