Замислят оперен спектакъл в изоставената "чиния" на Бузлуджа

https://mreja.bg/novini/zamislyat-operen-spektakal-v-izostavenata-chiniya-na-buzludzha/87311 Mreja.bg
Замислят оперен спектакъл в изоставената "чиния" на Бузлуджа


Идеята е на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов

Операта в Стара Загора се готви да представи свой спектакъл в утробата на изоставената от години и рушаща се "чиния" на връх Бузлуджа. Това потвърди областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Представлението можело да се случи още наесен, макар че тепърва ще бъдат уточнявани както заглавието, така и певците, чийто гласове ще прозвучат на необичайния концерт. За него щели да бъдат поканени ВИП-зрители.

Идеята е на директора на операта Огнян Драганов. За първи път той я споделил в неделя, 28 юли, пред гостите си, когато честваше своя 55-и рожден ден. Пред медиите първа го издаде кметът на Казанлък Галина Стоянова, която каза за рожденика: "Познавам г-н Драганов от момента, в който той почука на вратата ми и попита дали имаме място за опера в Казанлък. Не само, че имаме, но и общите ни проекти са много успешни. Днес, на рождения си ден, той отново ме посрещна с работа, но този път, свързана с Бузлуджа".

Меломаните в Стара Загора вече наддават за това дали пък в концерта на Бузлуджа няма да се включи и оперната прима Веселина Кацарова, която е и артистичен директор на Старозагорската опера. Сега тя е в Швейцария, където живее постоянно, но се очаква да се завърне в родната си Стара Загора в края на август. Тогава тя ще реализира своя втори майсторски клас в града на липите. Преди да отпътува, тя призна пред медиите, че вече работи над нова своя роля - решила е да изпее арията на Азучена от операта "Трубадур" на Джузепе Верди, но поне засега не е издала къде ще се случи това.

Но за да има концерт в бившия Дом-паметник на БКП на старопланинския връх, като начало утробата на "чинията" трябва да бъде почистена от строителните и други отпадъци, трупани тук през годините. За тази дейност са предвидени част от онези 185 хиляди долара, които американската фордация "Гети" отпусна, за да бъдат извършени предпроектни проучвания и техническо обследване на състоянието на носещата конструкция на обекта с цел по-нататъшното му обезопасяване, консервиране и отваряне за туристи. Тази работа е поета от студенти и преподаватели на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. В поделник дори представители на работната група и на фондацията влязоха в "чинията", за да проверят откъде най-лесно и за колко време могат да бъдат изнесени боклуците от коридорите и зрителната зала, която е предвидена като конгресна.

Ако все пак този концерт наистина се случи, това няма да бъде първият път, когато Старозагорската опера ще играе на необичайно за една опера място. В Стара Загора още си спомнят как през 1996 г., когато директор беше проф. Румен Нейков, колективът изигра операта "Кайзерът на Атлантида" от Виктор Улман в сградата, която изгоря 4 години по-рано - през октомври 1991 година. Целта беше да се обърне вниманието на обществеността върху проблема, че операта няма свой дом.

"За нас това представление беше много специално, защото се изигра в изгорялата зрителна зала - черна, опушена, все още тогава цялата в сажди. За зрителите донесоха столове, които подредиха направо върху останките от пода. Беше много вълнуващо и... подтискащо, още повече, че самият автор Улман е загинал в немски концлагер по време на войната", разказа преди време пред "24 часа" проф. Нейков.

"След като обезопасим поне част от вътрешното пространство, ще започнем да пускаме посетители - на първо време ВИП, а след това да реализираме не само оперна постановка, но и други спектакли", оптимист е Гергана Микова.

Любопитен факт е, че не за първи път в последно време сградата на връх Бузлуджа се свързва с операта. През 2018 г. от най-голямата европейска федерация от неправителствени организации за културно наследство "Европа Ностра" признаха паметника за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа. Президент на тази федерация е световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго, който определя Дома-паметник като "изключително съкровище на Европа". И когато през септември м.г. трима експерти на "Европа Ностра" влязоха и се запознаха с "чинията" отвътре, се заговори, че когато обектът бъде готов за посещения от туристи, ще поканят певеца да изнесе в него оперен концерт.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.