Замириса на евро арести! Лаура Кьовеши изискала от родната прокуратура делото за кражбите на кмета на Годеч

Как и защо българските власти покриха далаверите на Радослав Асенов

https://mreja.bg/novini/zamirisa-na-evro-aresti-laura-kyoveshi-iziskala-ot-rodnata-prokuratura-deloto-za-krazhbite-na-kmeta-na-godech/110480 Mreja.bg
Замириса на евро арести! Лаура Кьовеши изискала от родната прокуратура делото за кражбите на кмета на Годеч

Как и защо българските власти покриха далаверите на Радослав Асенов

Има ли политически чадър върху кмета на Годеч Радослав Асенов и защо съдебната система в България отказва да разследва кражби на десетки милиони средства от бюджета на ЕС. Накратко това гласят въпросите, които от офиса на Лаура Кьовеши са изпратили към родната прокуратура в началото на месеца, твърди наш доверен източник, запознат с текста на писмото. Припомняме, че през февруари 2021 г., вече разформированата Специализирана прокуратура нахлу в кметския кабинет на Радослав Асенов и го задържа по обвинение, че е злоупотребявал с евросубсидии в особено големи размери. На Асенов и заместничката му беше наложена парична гаранция от 90 хил. лв., след което обаче той продължи да си кметува необезпокоявано, а разследването потъна в девета глуха.

 

Амнезията на българското правораздаване по отношение на огромните по мащаб и значимост далавери обаче никак не се нравила на Европейската прокуратура и ОЛАФ, които настоявали за спешни отговори и резултати. Ето защо се очаква разследването срещу кмета на Годеч да се възстанови и в офиса му да нахлуят европрокурори, предполагат хора на високо ниво в съдебната власт.

 

През 2021 г. прокуратурата и КПКОНПИ започнаха работа по случай със субсидии за животновъдно стопанство, с което е усвоявало евромилиони под крилото на Асенов. Става въпрос за история от преди няколко години. Местните жители разказват, че кметът години наред усвоявал пари от Държавен фонд „Земеделие“, но с подставени лица. Асенов отглеждал коне, които били пускани на паша не само в неговите ниви, но и в общински. Жителите на едно от селата в Община Годеч редовно се оплаквали, че не могат да отидат на гробището, защото конете на кмета били около него. Стопанството било проверявано от БАБХ - София - област, с директор доктор Леонид Лавчев. Според местните, той е близък на кмета Асенов. Дори е бил жури в дефиле на коне в общината.

 

39-годишният Радослав Асенов е втори мандат кмет на Годеч. Служил е в МВР, бил е граничар. При първото му кандидатиране за кмет през 2015 г. го представя лично Цветан Цветанов. Бившият втори в ГЕРБ подчертава, че Асенов има опит и в разработването на проекти по Програмата за развитие на селските райони. В хода на разследването, в Годеч и в София бяха извършени претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

Кметът на Годеч е налял стотици хиляди под формата на ремонти и облагородяване в селото на Цветан Цветанов.

В с. Шума е един от многобройните знакови имоти на лидера на „Републиканци за България“. Цветанов има огромна къща там, която вестник „Галерия“ показа на читателите си още през 2010 година. Основен ремонт на кметството, детски площадки, асфалтиране, подмяна на ВиК и още много други придобивки са направени и планирани от Асенов за селото на Цветанов. Повечето от строителните дейности били извършвани с фирми, близки до кмета, и от негови подставени лица. Заради близостта си с Цветанов разследваният кмет Радослав Асенов е бил един от поканените да се присъедини към „Републиканци за България“.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.