Зам.-министър: Ако не редуцираме популацията на диви свине, сме обречени

https://mreja.bg/novini/zam-ministar-ako-ne-reducirame-populaciyata-na-divi-svine-sme-obrecheni/86971 Mreja.bg
Зам.-министър: Ако не редуцираме популацията на диви свине, сме обречени


Заместник - министърът на земеделието Янко Иванов обясни в студиото на Сутрешния блок на БНТ, че една от мерките за да се спре разпространението на заразата - африканска чума по свинете е стартирането на ловния сезон и отстрела на диви свине. Въведена е поправка в стратегията, според която ловците ще могат да ползват и кучета, това ще е разрешено, обаче само за районите, в които до момента не е открита зараза.

Иванов заяви,че след срещата вчера на министър Танева с кметовете от пазарджишко, са стигнали до взаимен компромис. Кметовете се съгласиха да съдействат за реализиране на мерките, но поискаха отсрочка от една седмица, защото не могат да се организират за такъв кратък срок да унищожат прасетата в личните стопанства.

По смисъла на закона на компенсация подлежат тези, които са официално регистрирани. Но се търси начин да се подпомогнат финансово стопаните, да се стимулират, затова че съдействат за изпълнение на мерките.

Експертите от ЕК, които бяха у нас, също са изразили мнение, че трябва да се помогне на стопаните, за да имаме тяхното съдействие.

Има неща, в които не успяхме или не успяхме в степен, които ни се искаше, каза още зам. - министърът на земеделието.

По думите му има три типа животни, определени като рискови - диви свине, индустриални свине и лични стопанства. Трябваше още преди две години по отношение на дивите свине, да постигнем редукция, каза Иванов.

"В момента, в който се пусне ловният сезон - ловците трябва да стрелят колкото патрони имат и колкото могат. Този път трябва да постигнем сериозна редукция на популацията на дивите свине, иначе сме обречени на неуспех. Това, което не успяхме първият път е първото нещо", каза той.

По думите му в сивинефермите са били инвестирани много пари в мерки за биосигурност. Това включва и човешкият фактор, който трябва да спазва самите мерки. Там изглежда се пропука някъде системата. Сега правим анализ, за да видим какво се случва, идентифицирали сме някои и коригираме мерките, каза Иванов.

Третата група - прасетата от личните стопанства са най-уязвимата група. Тези, които имат прасета са ловци, гъбари, билкари, дървосекачи - те ходят в гората и могат да пренесат заразата и към домашните прасета, и обратно. Това което можем да направим, е да разделим тези три групи, за да няма пинг-понг ефект между тях, каза Иванов.

Кметовете вече излязоха с обща декларация срещу умъртвяването на прасетата.

Вижте във видеото разговор с кмета на пазарджишкото село Остеполци.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.