Заклаха всички прасета в село Мечкарево

https://mreja.bg/novini/zaklaha-vsichki-praseta-v-selo-mechkarevo/87281 Mreja.bg
Заклаха всички прасета в село Мечкарево


От днес започнаха проверки на ветеринарните власти и в сливенско в три километровата санитарна зона около промишлените свинекомплекси. Целта е да бъде установено има ли все още живи прасета в дворовете, предава БНТ.

Георги Христов, който е отглеждал две прасета казва,че се е съобразил с разпоредбите за доброволно умъртвяване на животните си още миналата седмица. Категоричен е, че след като отмине опасността от разпространение на заразата отново ще гледа прасета.

"Какво да правим, щом е за всички няма смисъл да се съпротивляваме и да правим, глоби може да има", каза той.

Село Мечкарево се намира в непосредствена близост до една от четирите свинеферми в областта.

"В село Мечкарево са се отглеждали 17 прасета заден двор на 10 собственика. Всички са заклани в съответствие с разпорежданията, така че нищо няма да умъртвяваме на този етап, само дезинфекция и да се уверим, че всичко е спазено, това, което е наредено", каза д-р Димо Кондов от ОДБХ.

Ветеринарните екипи казаха, че предстои проверка в около 100 населени места в Сливенска област. Там, където бъдат намерени животни, ще бъде направено 24-часово предписание, след което ще се пристъпва към умъртвяване на прасетата по хуманен начин

"След което се изнасят с помощта на кметството се заравят. Днес ни е първият ден, в който тръгваме да реагираме за тези неща", каза д-р Емил Георгиев от ОДБХ Сливен:

Ветеринарите ще разчитат на помощта на полицията, ако възникне напрежение с някои от стопаните, които все още не са умъртвили животните си.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.