Задава ли се ново поскъпване на насъщния?

https://mreja.bg/novini/zadava-li-se-novo-poskapvane-na-nasashtniya/85458 Mreja.bg
Задава ли се ново поскъпване на насъщния?


Реколтата е под потенциала на сортовете пшеница


Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година. Това съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.


 


По думите ѝ стопаните жънат от 250 до 700 килограма от декар, като средният добив в областта вероятно ще достигне 480-500 килограма, което е под потенциала на сортовете пшеница.


Добричкият регион е традиционен лидер в страната в добива на зърно, като през миналото лято реколтата достигна 660 853 тона при средно ожънати от декар 541 килограма.


 


Тази стопанска година, след безснежната зима и сухата пролет в крайморските общини, където не падна дъжд близо три месеца, се оказа трудна за пшеницата, коментира председателят на браншовата организация.

Източник: https:pik.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.