Забраниха пътуването на Светия синод до Йерусалим за Благодатния огън

https://mreja.bg/novini/zabraniha-patuvaneto-na-svetiya-sinod-do-yerusalim-za-blagodatniya-ogan/109365 Mreja.bg
Забраниха пътуването на Светия синод до Йерусалим за Благодатния огън


Предполага се, че забраната е ответен удар


Светият синод излезе с новината, че са получили забрана да отидат тази година до Йерусалим с правителствения самолет, откъдето да донесат Благодатния огън за Великден.


 


От там уточняват, че са взели решението тази година да не пътуват през Великата събота за Благодатния огън.


От българската патриаршия отбелязват, че в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" може да бъде получен Благодатния огън, който се съхранява от миналата година. Това може да стане след 14 ч. на Велика събота.


 


Така и не става ясно обаче кои са неблагоприятните събития, които спират БПЦ да изпрати представители, които да донесат Благодатния огън у нас.


Предвид факта, че обикновено това пътуване до Йерусалим се осъществява с правителствения „Фалкон“ се смята, че отказът е дошъл именно от премиера Кирил Петков.


 


Според непотвърдена до момента информация, формално поводът за този отказ е свързан с цената на пътуването до Йерусалим и обратно.


Кирил Петков и хората му категорично отказали да платят разноските по това пътуване. В същото време от БПЦ отбелязват, че сумата е непосилна за тях.


 


Именно поради тази причина е взето компромисното решение Благодатният огън тази година да се вземе от огъня, съхраняван от миналата година.


Мълвата обаче носи, че неформално решението на кабинета Петков е ответен удар на отказа на Светия синод да позволи среща на министър-председателя с патриарх Неофит.


 


От Синода категорично отказват да коментират темата пред медии.


Източник: pik.bg


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.