Забраниха на Тотко Колев 2 г. да работи като ЧСИ заради либийския танкер

https://mreja.bg/novini/zabraniha-na-totko-kolev-2-g-da-raboti-kato-chsi-zaradi-libiyskiya-tanker/86476 Mreja.bg
Забраниха на Тотко Колев 2 г. да работи като ЧСИ заради либийския танкер


Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев е лишен от права за 2 г., глобен е и с 4000 лв., тъй като е допуснал тежки нарушения по казуса с либийския танкер “Бадр”, довел и до международен конфликт.

Решението е на Върховния касационен съд (ВКС) от 18 юли т.г. и е окончателно. За него съобщи първи правният сайт lex.bg.

Скандалът гръмна в началото на т.г., когато стана ясно, че корабът е конфискуван в Бургас, а екипажът му свален. “Морска администрация” и Гранична полиция съдействали на Колев, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Тогава

Либия заплаши, че ще

бъдат задържани всички

български кораби,

които навлизат в тяхна територия. След различни реакции корабът бе върнат на пристанището в Бургас, докато приключи съдебната сага.

Срещу ЧСИ Тотко Колев започнаха разследване за длъжностно престъпление и две дисциплинарни дела.

Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители наказа Колев, след като прие, че той е извършил 4 нарушения по случая с либийския кораб, като две от тях са особено сериозни и с тях е уронил престижа на професията, съдебните институции и международния авторитет на България.

Каква е историята? През 1992 г. българската държавна компания “Булгаргеомин Лтд.” предявява претенции срещу либийската морска компания за над 9 млн. долара. Години по-късно българската компания е в несъстоятелност, а обединението “Булгаргеомин Лтд.” купило вземането на държавата. В края на 2017 г. либийският танкер е задържан на бургаското пристанище, а в началото на миналата година в кантората на Тотко Колев е постъпило искане от “Булгаргеомин Лтд.” за дело след издаден изпълнителен лист от съда в Бургас. Той е бил издаден след заповед за незабавно изпълнение на вземане от 9 230 362 долара, обезпечено с морска ипотека на танкера. Впоследствие

ипотеката се оказва

фалшива и Гърция

заведе дело

На 17 януари 2018 г. от “Булгаргеомин Лтд.” поискали да бъде наложена възбрана на кораба, но длъжниците не разбрали за производството. Танкерът се води собственост на “Либиан Навигатор ЛТД” с адрес в Малта, но в молбата на българската фирма бил посочен адрес на длъжника не в островната държава, а в Бургас – на българското дружество “Уайт груп”. Пред ВКС Тотко Колев казва, че такава е била наличната му информация и е смятал бургаската фирма за надлежен представител на длъжника.

Върховните съдии твърдят, че Колев

не е уведомил длъжника

и така не му е позволил

да упражни правото си

на защита

срещу издадената заповед за изпълнение.

Най-тежкото нарушение на Колев обаче е, че е пренебрегнал акт на съда в Бургас, с който е било спряно незабавното изпълнение. На 30 януари 2018 г. “Булгаргеомин Лтд.” поискала от него да извърши опис и публична продан на танкера и той насрочил описа за 8 февруари 2018 г. Колев изпратил призовка за принудително изпълнение до длъжника чрез капитана на кораба, който отказал да я вземе, но той я приел за редовно връчена. Ден преди насрочения опис адвокатът на длъжниците представил пред ЧСИ молба с определение на районния съд в Бургас, с което е спряно предварителното изпълнение. Тотко Колев поставил резолюция, че я оставя без уважение. С това описът на кораба бил извършен, а на 11 април танкерът бил продаден на “Булгаргеомин Лтд.” за 10 137 210 долара.

ВКС обяснява, че Колев е бил длъжен да се подчини на разпореждането на съда и да преустанови всички изпълнителни действия.

Другото тежко нарушение на Тотко Колев е, че не е уведомил НАП за започналото принудително изпълнение, за да бъде извършена проверка дали длъжникът има задължения към държавата. Съдът подчертава, че преди ЧСИ да получи такова удостоверение от НАП, той няма право да продължи производството.

Последното установено нарушение на Колев е, че документите по изпълнителното дело са били разхвърляни в служебния му архив, а голяма част от тях били и с дублирани номера.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.