За пръв път излагат Томичовия псалтир във Велико Търново и София (Снимки)

https://mreja.bg/novini/za-prav-pat-izlagat-tomichoviya-psaltir-vav-veliko-tarnovo-i-sofiya-snimki/88033 Mreja.bg
За пръв път излагат Томичовия псалтир във Велико Търново и София (Снимки)


Ръкописът с уникални миниатюри не отстъпва на Лондонското четвероевангелие

Томичовият псалтир ще гостува за пръв път в България тази есен. Древният илюстрован ръкопис от времето на Цар Иван Александър ще бъде показан във Велико Търново и София за три месеца в рамките на 2019 г., съобщи депутатът Валентин Ламбев, двигател на инициативата.

Наред с Манасиевата хроника от 1344 - 1345 г. и Лондонското четвероевангелие от 1356 г., псалтирът на Томич е един от най-изящните образци от 14 в., създадени в скрипториите край столицата Търново и близката й околност.

Уникалната старобългарска книга се съхранява в Държавния исторически музей в Москва, а разрешението за връщането му за кратко в България е получено при гостуване на наша парламентарна делегация миналия декември. "Имаме зелена светлина. Предстои от Министерство на културата да уредят техническите подробности за държавната гаранция, застраховка, условията на транспорт, съхранение и начин на излагане на творбата. До сега паметникът никога не е излизал от фондохранилището на руския музей и в момента завършва реставрацията му", каза Ламбев.

Очакванията са Томичовият псалтир да бъде изложен в Регионалния исторически музей във Велико Търново за Независимостта - 22 септември.

Ръкописът е създаден през 1359-1360 г. в Килифаревската книжовна школа на Теодосий Търновски. Изработен е на хартия и съдържа 301 листа, илюстровани с 109 великолетни миниатюри. По своята художествена стойност той се нарежда до Лондонското евангелие, категорични са специалистите.

"След поробването на Търновград този ръкопис е изнесен, попада в Молдова, а след това - в манастира "Св.Павел" в Атон. Малко преди манастирът и библиотеката му да изгорят, той е спасен с общо 3 безценни ръкописа. Открит е през 1901 г. в Македония от проф.Сима Томич", разказа професорът по старобългарска литература Димитър Кенанов.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.