Йордан Моллов - топ финасистът, който заряза блестящата си кариера, за да стане преподавател у нас

https://mreja.bg/novini/yordan-mollov-top-finasistat-koyto-zaryaza-blestyashtata-si-kariera-za-da-stane-prepodavatel-u-nas/105496 Mreja.bg
Йордан Моллов - топ финасистът, който заряза блестящата си кариера, за да стане преподавател у нас


Йордан Моллов взе решение, което мнозина биха намерили за необичайно. Българинът, който е сред топ експертите по финанси в света, предпочете скучното преподаване на студенти пред бизнеса с фондови активи и инвестиции за милиони.

Колкото и странно да звучи, отговорът на този въпрос е да, а категорично доказателство е българинът Йордан Моллов. През последните 15 години той гради процъфтяваща кариера като борсов посредник на международните пазари, а успешната му дейност като шеф на едни от най-големите компанни в тази сфера у нас, го изстрелват на върха в класацията за топ финансови експерти. 

Въпреки че е бил част от екипа на „борсовите хиени“ на Уолстрийт, учил се е лично от председателя на ООН Кофи Анан и сам е създал български хедж фонд в Америка, с днешна дата Йордан Моллов е готов да остави всичко на втори план само, за да се отдаде на преподавателска дейност. Целта е младите кадри да бъдат отлично подготвени за предизвикателствата пред нашата икономика в бъдеще.

Началото на богатата професионална биография на Моллов започва зад Океана. Става бакалавър по международни отношения от SUNY New Paltz, а след това и магистър по бизнес администрация от Fordham University. 
Не след дълго получава невероятната възможност да се учи от най-добрите с покана за стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк. Преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан, където показва отлични умения и нюх към реализирането на високи финансови печалби. 
След като завършва образованието и специализациите си в САЩ, Йордан се ориентира към кариерата на борсов посредник, защото, както обяснява самият той, най-важните инвестиционни решения, които човек или компания предприема, е не да купи определен финансов инструмент, а да избере правилния брокер. 

От 2006 до 2009 г българинът работи в меката на борсовата търговия Уолстрийт като анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM. Стъпил на здравата основа от натрупания там опит, след няколко години той става първият финансист, създал български хедж фонд, опериращ на необятния американски пазар. 
Фондът се нарича „Голдън спирит асет мениджмънт“, а с цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов и още двама негови съдружници съумяват да го изведат сред лидерите на световния инвестиционен пазар. 

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар. 
Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни и използва цялата капиталова структура, за да създаде благоприятна комбинация между риск и печалба. Устойчивостта и успехите й са резултат изцяло на професионалните анализаторски умения на Моллов. 

„Да се задържиш и да бъдеш сред едни от най-добрите на Уолстрийт изисква не само много упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя в свое интервю финансистът.

С днешна дата, когато е на върха на кариерата си, той решава, че е отдал досатъчно от познанията и опита си на активния бизнес. Сменя рязко посоката и приема голямото предизвикателство да се потопи в академичната среда като преподавател на студенти. „Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави. Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме“, обяснява финансистът.

Йордан Моллов преподава Стратегии и Е-business на студентите в Нов български университет, Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, Университета по библиотекознание и информационни технологии. Изнася лекции като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети. 
Немалка част от времето му е посветена и на благотворителна дейност, а компаниите, които до момента ръководи, както и десетките му клиенти, са поверени в ръцете на съдружниците му.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.