Водата в Брестовица не става за пиене!

https://mreja.bg/novini/vodata-v-brestovica-ne-stava-za-piene/107903 Mreja.bg
Водата в Брестовица не става за пиене!


Ново напрежение в село Брестовица заради наднорменото съдържание на манган в питейната вода. Жителите на селото днес отново излизат на протест. Този път пред областната управа в Пловдив.


Оказа се, че новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не решиха проблема с мангана, а изграждането на нов водопровод е в задънена улица.


Областният управител на Пловдив обяви, че вик дружеството е погазило закона с избрания строител като е заобиколило процедурите за обществените поръчки.


Жителите на Брестовица твърдят, че от чешмите им продължава да тече манган над  нормите, въпреки че от три месеца селото черпи питейна вода от нови кладенци.


„Водата отново ни е манганова, повярвайте ни. То си личи по кожата ти след като се измиеш, по косата ти, по дрехи, то си личи просто. Водата ни отново е манганова. Така, че прословутата притча, за това как сега от този водоносен слой водата щяла да издържи от три до пет години избухна. Уредите се съсипват от мръсната вода. В същото време токовите удари ги довършват. В кой век живеем? Къде се? Какво се случва?”, пита Емануела Караманова.


Катя, която в дома си се грижи за трима болни, твърди че от 10 дни Брестовица е изправена и пред нов проблем. Водата спира в горните краища на селото и по цели дни чешмите пресъхват. Жената е гневна, че плаща за некачествена вода.


„То така излиза, че си плащаме ние за отрова, за да ни тровят.  Между 35 и 50 лева вода. Но плащам като питейна, която аз не пия”, каза тя пред Нова телевизия.


Колко е наднорменото количество манган в питейната вода, в селото не знаят, защото по думите им местното ВиК  и РЗИ отказали да им предоставят данни от последните лабораторни изследвания. Затова в подписка над 1000 души в Брестовица поискаха оставки на ведомствата.


И все пак от дружеството признаха, че манган в питейната вода има. Той обаче е от  тръбите на старата водопреносна мрежа, която е изградена преди 60-години.


„Вторичното замърсяване е от самата мрежа, която вече е наслоила манганови образувания, която води до това, че при отстраняване на аварии или друга намеса на мрежата се получава т.нар.вторично замърсяване”, обясни пред "Здравей, България" гл.инженер Антон Гълъбов от ВиК Пловдив.


Областният управител на Пловдив съобщи за NOVA, че още през април местното ВиК дружество е получило отказ от Надзорния съвет на „Български ВиК холдинг“ да получи заем от 25милиона лева,  с който да изгради новия водопровод на Брестовица. Един от мотивите, посочени в писмото до Областния управител е, че ВиК дружеството е сключило договорите с избраните предварително изпълнители без одобрението на холдинга. Липсва информация за начина и критериите, по които е извършен подборът на изпълнителите.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.