Внимание: Нова измама вдига сметката ни за телефон с 200 лева

https://mreja.bg/novini/vnimanie-nova-izmama-vdiga-smetkata-ni-za-telefon-s-200-leva/108062 Mreja.bg
Внимание: Нова измама вдига сметката ни за телефон с 200 лева


Внимание: Нова измама вдига сметката ни за телефон с 200 лева


Нова измама надува сметката ни за телефон с 200 лв. 


Този уикенд около 1000 души са получили неприети импулсни обаждания с кодовете на Уганда и Сейшелите, генерирани от софтуер.


Пред Нова телевизия пък експертът по киберсигурност Станислав Атанасов каза, че е изключително лесно да се извърти един генератор на числа. Един набор от 999 999 номера може да бъде генериран за не повече от 2-3 минути, добави той.


Потребители в социалните мрежи алармират за измамата. Всички те са получили пропуснати повиквания от екзотични държави. Този път най-често повикванията идват от Сенегал, Кипър, Уганда и Сейшелските острови. Но ако върнат на обаждането, това може да им струва солено и сметката им да скочи многократно.


"В събота получих позвъняване от Уганда от непознат номер", споделя Павлина Виткова.



Стотици българи вече са жертви на измамата. Между 5 и 11 юли е засечен незаконният трафик, а пикът е през уикенда. Тогава мобилните оператори регистрират средно по 1000 обаждания, предимно от Уганда и Сейшелите, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.