Владимир Чуков с плашеща прогноза за Турция

https://mreja.bg/novini/vladimir-chukov-s-plasheshta-prognoza-za-turciya/105098 Mreja.bg
Владимир Чуков с плашеща прогноза за Турция


Арабистът проф. Владимир Чуков коментира евентуалните бъдещи действия на Турция. Според него, южната ни съседка ще разгърне потенциала си от военни действия и извън сирийската провинция Идлиб, заяви експертът, цитиран от агенция "Фокус".


Той допълни, че Турция иска Идлиб да се превърне в буфер, но същевременно желае да спечели дивиденти от важните пътни артерии, преминаващи през провинцията.


Арабистът посочи, че тази турска визия е в пряк конфликт с руската визия за региона, която подкрепя режима на президента на Сирия Башар Ал Асад и прави всичко възможно да го поддържа.


„Визията на Москва е статуквото. То съществува в момента и подкрепя генезиса и фундамента на завръщането на Сирия в лоното на международната общност. Второ – Русия настоява да бъде реализирана реконструкция и възстановяване на Сирия на базата на конкретните военни и полеви реалности такива, каквито са. Същевременно турската визия изключва създаването на тази завършена икономическа инфраструктура. Това определя завършеността на този икономически механизъм - нещо, с което Турция не би се съгласила“, заяви Чуков, цитиран от БЛИЦ.


Професорът е убеден, че при настоящата ескалация става въпрос за политическото бъдеще на Сирийската арабска република. Той е убеден, че в най-скоро време ЕС ще постави директно въпроса за бъдещето на Башар Асад.



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.