Вижте какво се случва с наемите на търговски площи след извънредното положение

https://mreja.bg/novini/vizhte-kakvo-se-sluchva-s-naemite-na-targovski-ploshti-sled-izvanrednoto-polozhenie/105517 Mreja.bg
Вижте какво се случва с наемите на търговски площи след извънредното положение


Въведеното извънредно положение заради коронавируса се отрази на наемите


От коронакризата засегнати се оказаха и наемите на търговски площи. Това показва анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.


Нови брандове, които се появиха на пазара у нас, станаха причина за плавното увеличение на наемните цени през последните няколко години.


Секторът на търговията също пострада заради пандемията. През следващите тримесечия спадът на наемите е неизбежен, отчита компанията.


Преди обявяването на извънредното положение наемът за обект с площ 100-150 кв.м в  търговския център на столицата беше около 40 евро/кв. м и около 58 евро/кв. м на главна търговска улица.


В други големи градове Пловдив, Варна и Бургас цените бяха съответно около 30, 32 и 26 евро/кв. м.


Иван Граматиков, който е мениджър „Търговски площи“ във Forton заяви, че исканията на наемателите в тази ситуация са сходни, но подходът от страната на търговските центрове спрямо тях е различен.


Повечето от тях се надяват на предоговаряне на условията. В по-неизгодна ситуация са ползвателите на търговски площи извън търговските центрове. В този случай имотът не е отдаден от професионални наемодатели и собствениците обикновено са няколко физически лица. Това допълнително затруднява преговорите.


В централната градска част на столицата се наблюдава постоянно увеличение на броя на помещенията, които се освобождават от въвеждане на извънредното положение. Това е доказателство, че по-голямата част от собствениците не проявяват гъвкавост и не приемат исканията на наемателите си.


Заради кризата очакванията на експертите са през тази година да се увеличи процентът на незаетите търговски площи. Възстановяване на пазара може да се очаква едва през 2021 година, пише pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.