Вирусолог обясни как да различим коронавируса от грип

https://mreja.bg/novini/virusolog-obyasni-kak-da-razlichim-koronavirusa-ot-grip/105091 Mreja.bg
Вирусолог обясни как да различим коронавируса от грип


Акад. Ангел Гълъбов, който е ветеран по вирусология, коментира в ефира на БНТ как можем да разпознаем обикновения грип и коронавируса. Той е категоричен, че трябва да се пости висока оценка на мерките в нашата страна за предпазване от новата зараза.


Специалистът уточни, че е нужно е да се прави категорично разграничение между симптомите на грип и коронавирус.


Акад. Гълъбов добави, че при грипа има внезапно начало, което протича със състояние на разтрисане, температура, главоболие и болки в мускулите, а на втория - третия ден се поява и кашлица.


Вирусологът обясни, че в случая вирусът не навлиза в кръвта, а атакува горните етажи на дихателния тракт, след което се осъществява изливане на оксиданти.


Гълъбов посочи, че при коронавируса няма внезапно начало, но се наблюдават три особености - засилване на кашлица, покачване на температурата и проблеми с дишането, тъй като ковид 19 атакува дълбоко дихателните пътища и алвеолите.


Експертът е категоричен, че коронавирусът не е продукт на генно инженерство, а е зараза, която е възникнала спонтанно. Той обясни на какво се дължи епидемията в Италия. Според него ситуацията там е резултат от навлизането в страната на повече от месец на безсимптомни инфекции. 


Специалистите призовават да сме отговорни към здравето на околните и при проява на симптоми на коронавирус да не използваме градския транспорт, както и да не посещаваме личния си лекар, пише БЛИЦ. Всеки пациент може да получи подробни указания за действие след като осъществи телефонен контакт с личния си лекар.  


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.