Виден икономист с прогноза за България и това, което ще се случи у нас заради влизането ни в еврозоната

https://mreja.bg/novini/viden-ikonomist-s-prognoza-za-balgariya-i-tova-koeto-shte-se-sluchi-u-nas-zaradi-vlizaneto-ni-v-evrozonata/105917 Mreja.bg
Виден икономист с прогноза за България и това, което ще се случи у нас заради влизането ни в еврозоната


Икономист разкри какво да очакваме заради влизането ни в еврозоната


Директорът на висшето училище по застраховане доц. Григорий Вазов, който е член на Фискалния съвет, заяви че ни очаква ни ново бъдеще и ново качество на живот.


Така той коментира приемането на страната ни в чакалнята на ERM II и процеса, предшестващ приемането на еврото.


Експертът поясни, че преминаването през изискванията на еврозоната, може да отнеме около 3-4 години.


След това ще имаме на разположение още една година. Това време ще бъде отделено за техническо настройване на механизма за приемането на еврото.


Доц. Вазов заяви, че за България европейските прогнози са благоприятни. Те показват, че и 2020-а и 2021-ва инфлацията ще е само 1%.


Експертът обясни той, цитиран от БНР, че държавният дълг няма да може да надвишава 60% от БВП. Той добави, че държавният дефицит няма да може да надвишава 3% от БВП.


Доц. Вазов посочи, че по отношение на тези два показателя стоим много добре.


Той коментира, че имаме 1,3 млр. лева приходи над разходите и това е изключително важно.


Стабилността на лихвената политика на БНБ е решаваща за бизнеса, каза още доц. Григорий Вазов, добавяйки че страната има точно икономически разчетен план и срокове за действие.


Той счита, че не е добре това темпо да бъде променяно и ще гарантира избавянето от сериозни икономически последствия.0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.