Вдовицата на майор Терзиев избухна към генерал: Натресъл си го буквално в морето, за да…

https://mreja.bg/novini/vdovicata-na-mayor-terziev-izbuhna-kam-general-natresal-si-go-bukvalno-v-moreto-za-da/107890 Mreja.bg
Вдовицата на майор Терзиев избухна към генерал: Натресъл си го буквално в морето, за да…


По думите й, инцидентът е свързан с още много летателни позиции по време на полета


Вдовицата на загиналия майор Валентин Терзиев, чийто МиГ-29 се разби в Черно море, изригна с гневен пост в социалната мрежа. "Само не изтъквайте пред обществото (защото то не разбира, ако не му се обясни цялата ситуация), че загубата на този прекрасен човек, а и на един скъп самолет е вследствие само на пилотска грешка, защото един полет не се извършва само от пилота – повечето хора така си мислят", написа Димитрина Попова в профила си във Фейсбук. 

По думите й, инцидентът е свързан с още много летателни позиции по време на полета, като на каква височина е пусната мишената (в случая прекалено ниско), фактът от прекалената й необичайно бърза скорост, воденето на пилота към целта, което се извършва от друг пост, защото той нищо не вижда в такава обстановка (през нощта и при новолуние), не вижда уредите и разчита на подадената информация отвън.

"При всички тези факти, да го снишиш прекалено ниско, след като гони целта, с тази скорост, в тъмното без уреди, където небе и море са едно и да изтъкнеш, че това е вследствие на 12 часа нальот само на пилота е прекалено.

Няма да допусна да си "измият ръцете" с уменията на Терзиев, защото този човек, дори и с 12 часа за 6 месеца си е свършил работата перфектно, но е воден през цялото време с редица грешки, което е вследствие на липсата на опит на всички тези постове.

С две думи – натресъл си го буквално в морето и после разчиташ на неговите умения да коригира нещо невъзможно, и да казваш, че нещо внезапно се е случило след това", пише тя.

"И да ген. Русев, аз Ви казах "Благодаря!" без укор, защото осъзнавам риска, но това не значи, че вече 5 дни в ума и сърцето ми не бушува буря ЗАЩО? допуснахте това да се случи. Не всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някой.

В случая визирам генерал да се покаже пред министър и министър да се покаже пред НАТО, а в същото време да нямаш нищо", посочва в заключение Димитрина Попова.


 


Припомняме, че командирът на авиобазата в Граф Игнатиево – бригаден генерал Николай Русев даде пред bTV следните обяснения за трагичния инцидент:

Полетът вървеше нормално, гласът на Вальо беше уверен, сигурен. Докладва че излиза от атака. Гласът му беше сигурен и уверен. Ситуацията се е развила след това и е била много скоротечна”, заяви той.
  
„Останахме до сутринта, чакахме го с надеждата, че има отказ на радиовръзката. Когато горивото свърши, се надявахме, че се е катапултирал. След това отидох в дома му. Когато видях семейството му, разбрах откъде идва тази добрина у Вальо. Не видях укор, не видях обвинения у тях. Не ме попитаха защо. Трябваше да го опазя и да го върна, а те ми казаха: „Благодаря”. Съпругата му се изправи и ми каза: „Аз зная, с него сме си говорили за риска и аз зная. Ще се оправим”, каза още той.
 
„Аз съм командир на база. Отговорността да опазя хората и да ги връщам при семействата им е моя. Не мога да не изпитвам чувство на вина, че не съм го опазил”, добави бригаден генерал Николай Русев.
 
„Докато има самолети, които се пилотират от хора, това ще се случва. Сигурен съм, че като екип ще преодолеем това изпитание и ще продължим напред. Просто трябва време”, заключи той.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.