Вдовицата на Калоянчев мизерства без пенсия

https://mreja.bg/novini/vdovicata-na-kaloyanchev-mizerstva-bez-pensiya/105750 Mreja.bg
Вдовицата на Калоянчев мизерства без пенсия


Вдовицата на големия Георги Калоянчев – Валя, отказвала да ѝ бъде наета болногледачка, която да се грижи за нея всекидневно и да я наглежда. Жената на покойния комик била горделива и не желаела чужди хора да влизат в дома ѝ. Смятала, че това са пари на вятъра, и категорично забранила на синовете си да ѝ наемат жена за компания зад гърба ѝ.

Така се наложило именно те да се нагърбят със задачата да са винаги на нейно разположение, да ѝ помагат да се движи, да ѝ готвят и да следят дали си приема лекарствата в точното време. Тъй като било невъзможно нонстоп Явор и Ивайло да наобикалят дома на майка си, стигнали до консенсус и се разбрали да се редуват в грижите за нея. Половин година трудно подвижната Валя живеела при единия си син, другата половина – при другия. Сега предстояло да се премести при Ивайло, който се възползвал от месеците на изолация, за да направи основен ремонт на вилата си в Банкя. Винаги през юни майка му се настанявала там и прекарвала топлите дни до късна есен, седейки на двора.

Голямата болка на вдовицата на Георги Калоянчев била, че не можела да помага на наследниците си нито физически, нито финансово. Тя не получава пукнат лев пенсия, защото няма нито ден трудов стаж. Навремето Калата ѝ забранявал да работи. Единственото, което правела, било да го придружава по време на турнета и да му бъде нещо като асистентка. През годините се занимавала и с импресарска дейност за съпруга си, но винаги отлагала да започне да си внася осигуровки. Приживе Калата ѝ обещавал, че ще се грижи за нея, докато са живи, но съдбата решила друго и вече осма година Валя е вдовица. През миналата година стана ясно, че тя е кандидатствала за пенсия по болест, тъй като имала доказана от ТЕЛК 55% инвалидност, но не била одобрена и парите ѝ били отказани, пише Ретро.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.