Важни промени за пенсионерите

https://mreja.bg/novini/vazhni-promeni-za-pensionerite/105780 Mreja.bg
Важни промени за пенсионерите


Увеличенията на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли


Новият месец (юли) носи редица промени за пенсионерите.


 


От Националния осигурителен институт посочват, че минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли, става 250 лева. Увеличението е с 13,9 на сто спрямо сегашния ѝ размер, уточняват от там.


 


Всички останали пенсии, отпуснати до края на миналата година, се актуализират по Швейцарското правило със 6,7 на сто, също от началото на следващия месец. Таванът на пенсиите се запазва 1200 лева. Средната пенсия ще достигне 412 лева.


 


Минималната лична пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто с трайно увреждане е в размер на 287.50 лв.


За хората с инвалидност от 71 до 90 процента съответно 262.50 стотинки.


 


Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване също са процент  от минималната пенсия за стаж и възраст. За тях съответно определеният минимум е 312.50 лв. за хората с най тежки увреждания и 287.50 лв. за тези с 71 до 90 процента увреждане.


 


Най-ниският размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя е 141,63 лева. Добавката за чужда помощ, която е 75 на сто от социалната, ще бъде съответно 106, 22 лева.


 


Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли. НОИ няма да изпраща разпореждания. Документът може да се получи на място в териториалните поделения, чрез пощите с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване, съобразно заявеното от хората.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.