Важна промяна, свързана с глобите към КАТ

https://mreja.bg/novini/vazhna-promyana-svarzana-s-globite-kam-kat/106393 Mreja.bg
Важна промяна, свързана с глобите към КАТ


Санкциите към КАП и задълженията към НАП вече ще са в по-нисък размер


Днес депутатите приеха важни промени, свързани с глобите и санкциите към КАТ, НАП и други контролни институции. Нарушителите ще могат да предоговарят задълженията си.
При първо нарушение и при липса на престъпление санкциите ще са по-ниски. Това гласи решение на депутатите, които по-рано днес приеха на първо четене промени в Закона за административните нарушения и наказания, пише БЛИЦ, позовавайки се на "Монитор".


Гражданите с наказателни постановления за нарушения, ще имат право на споразумение с институциите, към които е дълга.


Нарушителят е този, който ще има право да предложи споразумение. Това трябва да се случи в 14-дневен срок от връчването на акта, но задължително при наличието на няколко условия.


Първото изискване е да не става въпрос за повторно нарушение. Второто условие е актът да не е издаден в едногодишен срок от влизането в сила на вече наложен на нарушителя акт.


Ако става въпрос за престъпление и ако признанията, направени от нарушителя, при предложението за споразумение не се припокриват със събраните доказателства, е друго условие.


В случай, че се постигне споразумение, глобата или имуществената санкция може да бъде намалена до 70% от минимума или от абсолютния размер, който е предвиден за конкретното нарушение.


От датата на подписването споразумението влиза в сила. Ако с него се налага глоба, то важи от датата на плащането й.


В случай, че погасяването на задължението не се осъществи в 14-дневен срок, издава се наказателно постановление. В този случай направените по-рано признания за вина от нарушителя не се приемат като доказателства.


Срокът за депозиране на възражение срещу съставения акт за установяване на административно нарушение се увеличава от 3 на 7 дни.


Срокът за оспорване на наказателните постановления и другите подлежащи на оспорване актове на наказващия орган вече става 14 дни.


Еднаква по тежест административно наказателна отговорност при маловажен случай на нарушение ще са пълнолетни и малолетни граждани.


Освобождаване от административно наказателна отговорност с предупреждение лица, извършили нарушения, свързани с безопасността на движението за всички видове транспорт, извършени след употреба на алкохол или наркотични вещества, категорично не се допуска.


Временното лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност е още една промяна. Това наказание не може да бъде по-кратко от 1 месец и по-дълго от 2 г.


За нарушения, свързани с безопасността на движението, извършено след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози срокът на това наказание е до 5 г.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.