Важна информация за всички безработни, които получават обезщетения

https://mreja.bg/novini/vazhna-informaciya-za-vsichki-bezrabotni-koito-poluchavat-obezshteteniya/106347 Mreja.bg
Важна информация за всички безработни, които получават обезщетения


Важна промяна, свързана с обезщетението за безработица, влиза в сила от 1 октомври


От 1 октомври влиза в сила важна промяна, свързана с обезщетението за безрабитица. Това стана ясно след днешното заседание на НС.

Парламентът гласува окончателно промяната за обезщетението за безработно. Минималният му дневен размер се повишава от 9,00 на 12,00 лв. Промяната влиза в сила от 1 октомври т.г.

Левицата предложи дневният размер на обезщетението за безработица да бъде 17 лв. Но предложението не бе прието. Надя Клисурска от БСП защити искането с факта, че това са 60% от минималната работна заплата. Тя заяви категорично, че в резерва на фонд "Безработица" има достатъчно средства за тази мярка.


Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС заяви, че
тези 12 лв. са изчислени на база друга минимална работна заплата и целта е да се заложи на по-активното търсене на работа от безработните.


Той заяви, че очакванията са към края на годината безработицата у нас да е в размер на 8% и безработните ще останат под прага на бедността. И според него, трябва да се подкрепи предложението на левицата за 17 лв.


НС взе и още едно важно решение относно срока за получаване на парично обезщетение за безработица. Когато лицето е придобило право на такова в период, по-малък от три години от предходното ползване на обезщетение за безработица, той ще се отпуска не за срок от четири, а от седем месеца.


Между 30 000 и 33 000 души средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 година ще се възползват от увеличеното обезщетение за безработица. Около 12 000 000 лв. или около 4 000 000 лв. на месец са необходими за тази мярка.


Относно увеличаването на срока за отпускане на обезщетението ще са необходими около 2 млн. лв. (около 500 000 лв. за ноември и 1 500 000 лв. - за декември), пише pariteni.bg. 0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.