Важна информация за родителите на 4-годишни деца

https://mreja.bg/novini/vazhna-informaciya-za-roditelite-na-4-godishni-deca/105905 Mreja.bg
Важна информация за родителите на 4-годишни деца


Важна промяна, засягаща децата на 4 години


Предучилищната подготовка за 4-годишните деца става задължителна.


Това бе прието на първо четене в Народното събрание и е част от промените в Закона за училищното и предучилищно образование.


Децата на социално слаби семейства ще бъдат освободени от такса в детската градина. Училищата ще имат възможност, регламентирана от закона, при необходимост да провеждат до 20% дистанционно електронно обучение.


Заместник-министърът на просветното ведомство Таня Михайлова заяви, че тази политика е насочена към всички деца, а не към конкретна група. Тя добави, че ползите от нейното въвеждане са свързани с полагането на основите за учене през целия живот и придобиването съществени умения, необходими за реализацията не само последващото  образование.


ГЕРБ се обяви в подкрепа за промените. БСП и "Воля" изявиха несъгласието си с тях, предава БНР. 


Милен Михов от ВМРО направи предложение за таван за безплатната детска градина за 4-годишните за семейства с доход,  който е приблизително равен на средния за страната.


БСП настоява за премахване на таксите за всички деца и се противопоставиха на задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца. 


Приетите на първо четене изменения предвиждат 3-годишен гратисен срок за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца 


ДПС подкрепиха проекта, но поставиха въпроса за недостиг на места в детските градини, пише pariteni.bg.0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.