"Вашингтон пост": Все повече страни издават предупреждения за пътуване след стрелбите в САЩ

https://mreja.bg/novini/vashington-post-vse-poveche-strani-izdavat-preduprezhdeniya-za-patuvane-sled-strelbite-v-sasht/87478 Mreja.bg
"Вашингтон пост": Все повече страни издават предупреждения за пътуване след стрелбите в САЩ


Белият дом се стреми да измести вниманието към демократите и медиите, очевидно опитвайки се да отклони критичните погледи за ролята, която изказванията на американския президент Доналд Тръмп може да са изиграли за масовата стрелба, при която беше взета на прицел преобладаващо испаноезичната общност в Ел Пасо, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

В интервюта за телевизия "Фокс Нюз" президентски сътрудници многократно отхвърлиха твърденията, че заподозреният за нападението в Ел Пасо може да е бил повлиян или насърчен от Тръмп. Твърди се, че стрелецът е написал изпълнен с омраза манифест, отразяващ подстрекателската реторика на президента във връзка с имиграцията.

Президентските сътрудници се опитаха да привлекат вниманието към съобщения, според които се предполага, че извършителят на нападението в Дейтън - друга масова стрелба в САЩ през уикенда, е споделял в социалните медии публикации, съдържащи леви възгледи, и е подкрепял кандидатката на демократите за президентските избори през 2020 г. Елизабет Уорън.

Представители на правоохранителните органи заявиха, че стрелбата в Дейтън не изглежда да е свързана с "мотив на предубеждение". Същевременно властите разследват нападението в Ел Пасо, при което бяха убити 22 души, включително седем мексиканци, като проява на вътрешен тероризъм.

Въпреки това съветничката на Белия дом Келиан Конуей разкритикува демократите и медиите, че не обръщат повече внимание на политическите възгледи на извършителя на нападението в Дейтън. Подобни критики отправи и говорителят на Белия дом Хоган Гидли, отбелязва изданието.

След нападенията в Ел Пасо и Дейтън медиите по света описаха епидемията на масовите стрелби в САЩ като насилие в страна, която е във война със самата себе си, коментира американският в. "Ню Йорк таймс".

Международните реакции при предишни подобни кръвопролития се съсредоточаваха върху повсеместното разпространение на огнестрелните оръжия в Америка - култура, която много хора по света смятат за чужда, и тяхната роля за превръщането на САЩ в страната с най-голямо насилие сред високоразвитите държави на планетата.

Но сега вниманието се насочи към отровната смес от расизъм, национализъм и тероризъм, наред с лесния достъп до огнестрелни оръжия, както и към ролята на Тръмп за разпалване на етнически разделения, посочва изданието.

Насилието с огнестрелни оръжия в САЩ подтиква все повече страни да издават предупреждения за пътуване, пише американският в. "Вашингтон пост".

Уругвай и Венецуела посъветваха гражданите си да не пътуват за САЩ, изтъквайки масовите стрелби в Ел Пасо и Дейтън като показатели за опасност и увеличаване на престъпленията, извършвани от омраза.

През последните години Германия, Ирландия, Канада и Нова Зеландия издаваха подобни предупреждения за пътуване в САЩ. В някои случаи подобни сигнали за тревога бяха политически мотивирани реакции, след като САЩ обявяваха други страни за опасни, но все повече държави разглеждат масовото насилие с огнестрелни оръжия в Америка като сериозна заплаха за своите граждани, отбелязва изданието.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.