Валя Балканска е в очакване на знак от Космоса

https://mreja.bg/novini/valya-balkanska-e-v-ochakvane-na-znak-ot-kosmosa/104919 Mreja.bg
Валя Балканска е в очакване на знак от Космоса


Тя е категорична, че не се гордее с това, че е изпяла песента, защото на нейно място можело да е всеки друг


Световноизвестната народна певица Валя Балканска обяви, че е в очакване на знак от Космоса.


 


„Дали ще е буква, или цифра, но извънземен разум да ни върне отговор, че е чул "Излел е Дельо хайдутин". Приятели се шегуват с мен, че трябва да отида лично да си прибера песента обратно на Земята“, заяви пред "България Днес" прочутата народна певица Валя Балканска.


 


През 1977 г. песента е включена в златната плоча на американските космически апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2" като музикално послание от Земята към далечния Космос. Известността на певицата расте, след като песента прозвучава и в тв предаването "Космос" на американския астроном Карл Сейгън. Преди дни става ясно, че на "Вояджър 2" има авария и дейността му е временно затруднена.


 


Летящият обект не е направил планираното завъртане на 360 градуса на 25 януари. Заради неизпълнението й са се задействали няколко софтуерни програми, които използват много енергия. Това е претоварило енергийната система на сондата.


"Инженерите от мисията "Вояджър 2" на НАСА работят да я върнат към нормален работен режим, след като една от автономните защитни системи се задейства", коментираха от НАСА и допълниха, че скоро проблемът ще бъде решен.


 


Валя Балканска е убедена, че космическите инженери ще я оправят и "Излел е Дельо хайдутин" ще продължава да звучи от апарата. "Много време мина от излитането на апарата, имаше дълги периоди, в които нищо не се случваше. Но вярвам, че там някъде има висша сила, която ще ни върне съобщение", каза още родопската изпълнителка.


 


"Приятно е да знаеш, че българска песен лети в Космоса. Само мисълта доставя удоволствие. Но искам изрично да уточня - не се гордея, че точно аз съм изпяла песента, защото можеше да е всеки друг на мое място. Гордея се, че българщината е прославена дори и в Космоса и така ще запазим традициите за бъдещите поколения", заяви родопчанката.


 


Тя призова българите да са по-весел народ и да има мир в държавата. "Не забравяйте, че музиката е с хората и в добро, и зло. Иначе е ясно, че който носи доброта, ще е добър. А който е лош, вероятно ще остане такъв цял живот", завърши Балканска.


 


Програмата "Вояджър" (на английски: voyager - "пътешественик") включва два автоматични космически апарата "Вояджър 1" и "Вояджър 2", изстреляни през 1977 г. с цел изследване на външните планети гиганти. Те използват удобното взаимно разположение на планетите, позволяващо икономично достигане до далечните планети от Слънчевата система - Уран и Нептун.


 


През 90-те години на миналия век апаратите задминават по-бавно движещия се "Пионер 10" (първия космически апарат, който прекосява астероидния пояс и посещава една от външните планети на Слънчевата система - Юпитер) и стават най-отдалечените от Земята обекти, създадени от човека, и вероятно ще останат още дълги години.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.