Валери Симеонов: Сведенията за преждевременната смърт на българския туризъм се оказаха преувеличени

https://mreja.bg/novini/valeri-simeonov-svedeniyata-za-prezhdevremennata-smart-na-balgarskiya-turizam-se-okazaha-preuvelicheni/85791 Mreja.bg
Валери Симеонов: Сведенията за преждевременната смърт на българския туризъм се оказаха преувеличени


"Сведенията за преждевременната смърт на българския туризъм през лято 2019 се оказаха преувеличени. Гостите са по-малко, но по данни на НАП и общините приходите са повече. По-голям е и оборотът на културните институции, което показва, че 3-годишната ми борба за привличане на по-платежоспособни туристи дава резултат. Надявам се, добрата новина да важи и за Бургас." Това каза във Варна лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който то дълго време води битка със силните децибели по Черноморието.

Симеонов допълни, че служители на МВР поемат изцяло контрола върху шума в заведенията и търговските обекти в интервала от 14.00 до 16.00 часа и от 23.00 до 08.00 часа. "Досега имаше разминаване на отговорностите, промените ще облекчат съществено институциите, ще спестят излишно размотаване и съгласуване. Служители на РЗИ и НАП ще си спестят сблъсъците с недобросъвестни ползватели на заведения. Нещата вече са максимално опростени", твърди депутатът. Той бе сред участниците на работна среща на областния консултативен съвет по туризъм в областната управа във Варна. Срещата бе на тема "Летен туристически сезон - 2019 в контекста на измененията в нормативната уредба“.

"Новината е, че Законът за защита на околната среда от шума е вече в действие. Изискванията по отношение на МЗ в светлата част на денонощието остават същите. Промяната е единствено в частта, касаеща новооткритите заведения и търговски обекти или такива, които променят предназначението си. Те ще трябва да минат шумоизмерване на изолацията си", обясни Симеонов.

"Трета година работя по темата, доволен съм, че кампанията имаше уникален ефект, защото обществото разбра какви са вредите от шума в курортите и нарушителите намаляха, още преди да има регламент. Малко държави в ЕС могат да се похвалят с такъв закон", посочи Симеонов. Следващите стъпки за по-добро туристическо предлагане са промените в ЗУТ и ЗУЧК, допълни той. Първите определят правила за поставяне на преместваеми обекти в националните курорти и дават контрола в ръцете на РДНСК, а не на общините, които Симеонов определи като "зависими" от търговците. Вторите пък трябва да сложат край на къмпингуването на аванта.

Той допълни, че новостите в закона се отнасят само за часовете през нощта, когато контролът за шума вече се поема само от служителите на МВР. По негови данни проверките, извършвани съвместно от служители на НАП, РЗИ и полицията през 2017 г. и 2018 г., са дали своите дисциплиниращи резултати, особено в Бургас, където рязко са намалели сигналите за силен шум от заведенията. Намалели са и сигналите за непоносим шум по ромски сватби и кръщенета. Очаква се министърът на вътрешните работи Младен Маринов тази седмица да подпише заповедта и промените да влязат официално в сила.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.