Увеличават се желаещите за българско гражданство!

https://mreja.bg/novini/uvelichavat-se-zhelaeshtite-za-balgarsko-grazhdanstvo/107158 Mreja.bg
Увеличават се желаещите за българско гражданство!


Двойно повече желаещи да станат български граждани са отчетени през 2020 година. Справка на президентската администрация сочи, че на основание „обща натурализация“ са подадени молби от Русия, Армения, Виетнам, Ливан, Сирия и Иран, предава NOVA.


Експерти обясняват тенденцията с бежанската вълна, след ескалация на напрежението в Близкия изток. Резултатът - миналата година българско гражданство са получили малко над 18 400 души.


Мехран Давари живее в България вече 10 години. Напуска родния Иран в момент, в който страната е раздирана от бунтове след президентските избори. Самият той твърди, че попаднал в полезрението на местните власти по политически причини. „За съжаление, този, който не трябваше да става президент, стана и започнаха протести по улиците. Участвах в тях и ме арестуваха. Не бях само аз“, казва Давари.


Лежи в затвора няколко седмици.  В крайна сметка е освободен, но не след дълго полицията започва да го издирва. „Реших, че Техеран, може би, е опасен град за мен, защото те ме търсеха постоянно“, посочва Мехран Давари.


Така той напуска Иран и отива в Турция, а оттам пресича нелегално границата с България. „Просто исках да избягвам от този кошмар и да стигна някъде, за да живея спокойно“, казва Давари.


Според арабиста Владимир Чуков много мигранти виждат в България точно такова място. „Първият дивидент, който предлага нашата държава, това е спокойствие и сигурност. Само си помислете какво е в момента в Близкия изток“, коментира той.


Днес Мехран се е установил в София и работи в склад. Очаква решение на искането си за българско гражданство. „Ако изкарам документи, ще се запиша и ще ходя на училище“, категоричен е той.


Хазяинът му твърди, че е добро момче. „Сериозно момче, работи, нямам оплаквания от него. Помага, ако нещо има по къщата“, казва Георги Рангелов.


В Иран Мехран е завършил филмово изкуство и дори работи над собствен филм, който е озаглавил „Клоун“.


В положението на Мехран са хиляди мигранти у нас, които очакват да станат български граждани. Обществото обаче продължава да е разделено за това дали молбите им трябва да бъдат уважавани.


Според наблюдатели България все по-често се превръща не в транзитна, а в крайна дестинация.„Чел съм сърцераздирателни истории какво е било в Харманли, какво е било в другите бежански лагери… България, за съжаление, ще поема своята част и своя риск от транспортна коридорна държава в държава с крайна дестинация“, казва проф. Владимир Чуков.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.