Увеличават парите на най-бедните!

https://mreja.bg/novini/uvelichavat-parite-na-nay-bednite/108015 Mreja.bg
Увеличават парите на най-бедните!


Увеличават се доходите, които дават право на социални помощи за бедните - това предвижда проект на правителствено постановление, който е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство.


Така например самотни възрастни над 75 години ще имат право на държавна подкрепа, ако доходът им е под 136,50 лева вместо досегашните 123, 75 лева. По закон право на месечна помощ имат лицата и семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран минимален доход.


В проекта се подчертава, че 2016 година Европейската комисия отправя препоръки по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи. Като последната препоръка от 2020 година категорично постави изискването България да отстрани недостатъците по отношение на адекватността на схемата за минимален доход.


Право на месечна помощ имат лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по нисък от определен диференциран минимален доход, който пък се определя за различните уязвими групи чрез съответен процент спрямо така наречения гарантиран минимален доход, той е 75 лева.


Така например диференцираният минимален доход за самотни възрастни над 75 години досега беше 165 процента от гарантирания, а с предлагания проект се увеличава на 182 процента от него. За лица над 65 години диференцираният доход става 110 вместо досегашните сто процента от гарантирания. За дете до 16-годишна възраст, а ако учи до придобиване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, процентите се завишават от 91 на 100.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.