Утре времето в Гърция ще е екстремно

https://mreja.bg/novini/utre-vremeto-v-garciya-shte-e-ekstremno/87899 Mreja.bg
Утре времето в Гърция ще е екстремно


Температурите ще надхвърлят 40 градуса


Ако планирате пътуване до южната ни съседка Гърция за утре, трябва да сте наясно, че синоптиците предупреждават за екстремно време.


 


За редица региони на Гърция, бе обявено пето ниво на пожарна опасност (най-високо ниво на пожарна опасност) заради екстремните температури. Утре се очаква температурата на въздуха да достигне 40 градуса, а на места може да е и по-висока.


 


Голям пожар бушува на гръцкия остров Елафонисос. В борбата с огъня участват авиация и 15 противопожарни коли. Заради пожара се е наложила евакуация на хотели и къмпинги в района. Жена, попаднала в капана на пламъците, е била спасена от огнеборците


 


През утрешния ден температурата на въздуха ще се повиши до над 40 градуса, а поривите на вятъра ще достигнат до 17 метра в секунда. Заедно с продължителната суша и ниската влажност това увеличава риска от пожари. Властите обявиха пета категория на опасност в Атика, Централна Гърция, в някои райони на Пелопонес - в Коринт, Арголида, Аркадия и източна Лакония.


 


Четвъртата категория на опасност важи за останалата част на Пелопонес, на островите в северната и южната част на Егейско море, в Западна Гърция и на Йонийските острови.


 


Гръцката Служба за гражданска защита уведомява населението за изключително опасната ситуация и призовава за незабавно свикване на координационни органи за гражданска защита на всички регионални нива и координацията им с местните власти.


 


Властите призовават хората да бъдат бдителни и да предприемат предпазни мерки за защита на собствеността, живота си и околната среда, като се избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до пожар.


 


Пожарната и всички сили за гражданска защита са в готовност, съобщиха от Службата за гражданска защита.  Целта е да не се повтори трагедията от миналата година, когато град Мати изгоря и над 100 души загинаха.

Източник: https:www.vesti.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.