Успя ли коронакризата да удари имотния пазар в София?

https://mreja.bg/novini/uspya-li-koronakrizata-da-udari-imotniya-pazar-v-sofiya/105844 Mreja.bg
Успя ли коронакризата да удари имотния пазар в София?


Успя ли коронакризата да нанесе щети върху имотния пазар в столицата?

Въпросът за влиянието на коронакризата върху имотния пазар в големите градове вълнува не само обществото, но и експертите. Класацията, направена от консултантската компания Knight Frank на градовете с най-бързо растящи жилищни пазари в света през първото тримесечие на тази година, дава ясен и категоричен отговор на този въпрос.


Според нея, София вече се нарежда на 30-о място сред общо 150 града. В края на миналата година столицата ни заемаше 21-о място.


На годишна база цените на жилищата в столицата бележат ръст с 8% по данни за четвъртото тримесечие на 2019 година ( Knight Frank използва статистиката на Евростат и според нея данни за първото тримесечие ще бъдат публикувани на 8 юли).


Последните данни на Knight Frank са за периода до 31 март. Тогава пандемията от коронавирус бе достигнала връхната си точка в части от Азия, но все още не беше ударила сериозно цяло Европа, Северна и Южна Америка.


Измир, Анкара, Загреб, Санкт Петербург, Йерусалим, Варшава, Сеул и Мелбърн също попадат в топ 10. Knight Frank отбелязва, че въздействието на пандемията ще се усети в по-голяма степен на продажбите, отколкото на цените на имотите.


Очакванията са в период от шест до дванадесет месеца класацията да се промени значително. Според експерти пазарите с по-ефективно овладяване на пандемията и краткотрайни блокади, най-вероятно ще проявят по-голяма устойчивост, пише pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.