Учените попариха света с тази прогноза за COVID-19

https://mreja.bg/novini/uchenite-popariha-sveta-s-tazi-prognoza-za-covid-19/105338 Mreja.bg
Учените попариха света с тази прогноза за COVID-19


Компютърна симулация на екипа от Харвард предполага, че COVID-19 ще стане сезонен


На страните по света може да се наложи да се въвеждат многократни периоди на мерки за социално дистанциране като тези, приети по време на избухването на коронавируса, които ще продължат до 2022 г.


 


Това твърдят изследователи от Харвардската школа по обществено здраве. Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус, казват те.


 


Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът на спешната грижа не се увеличи значително или не се назначи лечение или ваксина, твърдят изследователите в свое изследване, публикувано в "Сайънс".


 


Компютърна симулация на екипа от Харвард предполага, че COVID-19 ще стане сезонен, като тясно свързаните коронавируси, които причиняват обикновена настинка, с по-високи скорости на предаване през по-студените месеци.


 


"Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно са недостатъчни за справяне със SARS-CoV-2. Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периодично социално дистанциране, казва водещият автор на изследването Стивън Кислър.


 


Продължителността и интензивността на блокирането могат да бъдат облекчени, когато леченията и ваксините станат достъпни. При тяхно отсъствие дистанцията би позволила на болниците да увеличат капацитета за критични грижи, за да се справят със скока в случаите, които биха възникнали при облекчаване на мерките.


 


"Периодите на по-голямо разпространение на вируса при отпускане на мерките ще позволят ускорено придобиване на стаден имунитет, каза съавторът Марк Липшич, цитиран от БГНЕС.


 


Давайки примери с Южна Корея и Сингапур, изследователите твърдят, че ефективното дистанциране може да намали напрежението върху системите за здравеопазване и да даде възможност за проследяване на контакти и на карантина.


 


Авторите признават, че основен недостатък на техния модел е колко малко в момента знаем за това колко силен е имунитетът на заразено лице и колко дълго трае. Проучването добавя, че дори в случай на „очевидно елиминиране“, наблюдението върху SARS-CoV-2 не трябва да спира да се поддържа, тъй като е възможно повторно избухване на зараза чак до 2024 година.


 


Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че със сигурност инфекциите все още не са достигнали своя пик. Над 2 милиона души в световен мащаб са заразени, а над 124 000 са починали при най-сериозната пандемия от век.


 


"Епицентърът се е изместил от Китай, където вирусът се появи през декември, към САЩ, който сега регистрира най-много смъртни случаи. Едно нещо обаче е почти сигурно: Вирусът е тук, за да остане", твърди екипът.


 


Това е отлично проучване, което използва математически модели, за да изследва динамиката на COVID-19 за период от няколко години, за разлика от публикуваните по-рано проучвания, които се фокусират върху следващите седмици или месеци, казва Марк Уулхаус, епидемиолог по инфекциозни заболявания в университета в Единбург.

Източник: https:pik.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.