Учените алармират: Ледник в Антарктида заплашва света!

https://mreja.bg/novini/uchenite-alarmirat-lednik-v-antarktida-zaplashva-sveta/104918 Mreja.bg
Учените алармират: Ледник в Антарктида заплашва света!


Редица гъстонаселени крайбрежни зони ще се окажат под вода


Учените алармират, че ледник в Антарктида представлява сериозна заплаха за света.


 


Разтапянето на ледника Туейтс в Антарктида може да промени света, предупредиха американски и британски учени.


 


Това би довело до увеличаване на морското равнище с повече от три метра. На практика това означава, че редица гъстонаселени крайбрежни зони ще се окажат под вода.


 


Тревогата е породена от резултатите от започналата пред 2 години най-голяма американско-британска експедиция в Антарктида.


Учените от Нюйоркския университет и Британското проучване на Антарктида са пробили дебелия над 600 метра лед и са измерили температурата на водата под него, която е била 0 градуса. Това е с над два градуса повече от очакваното, което означава, че ледникът постоянно се топи.


 


Океанската вода замръзва при температури по-ниски от минус 2 градуса заради солта в нея. Така нейното взаимодействие с прясната вода от ледника при 0 градуса, постепенно го разтапя.


Според учените той е загубил 600 милиарда тона лед през последните десетилетия, като процесът се ускорява и темпът на разтапяне вече достига 50 милиарда тона годишно.


 


Туейтс поражда притеснения и поради друга причина. Той навлиза 120 километра навътре в морето Амундсен. Освен това скоростта на движение на ледника е доста висока – около 2 километра годишно.


Навътре в Антарктида дебелината на леда на Туейтс нараства. Така с разтапянето на ледения език в морето, все повече лед навлиза с все по-голяма скорост в солените води. Това ускорява топенето на ледника.


 


А и релефът на скалите под Туейтс спомага за тези процеси. Ледникът влиза в морето над скален праг, от другата страна на който ледът е дълбоко под морското равнище. Проблемът е, че солената морска вода се просмуква под дебелия леден пласт и го разтапя. Изследователите са заснели долната страна на ледения език със специален подводен робот.


 


Всъщност учените смятат, че преди около 100 хил. години ледникът не е съществувал. На неговото място е имало само открито море.

Източник: https:www.vesti.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.