Учениците знаят все повече за сигурността в интернет

https://mreja.bg/novini/uchenicite-znayat-vse-poveche-za-sigurnostta-v-internet/87638 Mreja.bg
Учениците знаят все повече за сигурността в интернет


Учениците в страната имат все повече знания за сигурността в интернет и защитата от вируси. Това показва анализът на резултатите от тазгодишното национално външно оценяване по информационни технологии след десети клас, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Оценяването се е провело в 928 училища в страната и в него са участвали близо 45 000 десетокласници. Тестът е бил разделен на две части. Първата е съдържала 20 задачи с избираем отговор, които се генерират на случаен принцип по време на самото изпитване.

Най-добре учениците са се справили с въпросите за безопасна работа в мрежова среда, защита от вируси и работа със споделени документи, показват резултатите. Втората част на оценяването е била практическа, като отново всеки получи персонален вариант на задачата. 98 процента от явилите се са работили по нея, а повече от половината ученици не са се затруднили при решаването й. Най-добре са се представили десетокласниците в Търговище, Русе и Ловеч.

От положилите изпита 73 процента са получили сертификати за владеене на дигитална компетентност по Европейската рамка за оценяване. Те са успели да отговорят вярно на 50 процента или повече от въпросите. Средният резултат от външното оценяване тази година е 35,88 точки, което е почти 60 процента успеваемост. Това е и най-високото постижение досега, отбелязват от МОН.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.