Учени разкриха колко време се задържа коронавирусът върху обувките ни

https://mreja.bg/novini/ucheni-razkriha-kolko-vreme-se-zadarzha-koronavirusat-varhu-obuvkite-ni/105258 Mreja.bg
Учени разкриха колко време се задържа коронавирусът върху обувките ни


 Коронавирусът оцелява и върху обувките ни. Американски експерти разкриха колко време той се задържа там. Продължителността му на живот върху обувките е пет дни или повече дни, предупреждават  експерти от САЩ, цитирани от в. "Дейли стар", пише БЛИЦ. Препоръчително обувките да се оставят отвън и да не влиза с тях в жилището.


Важно е спазването на мярката за социална изолация и да се излиза навън, единствено ако това е наложително. Пребиваването навън е свързано с повишен риск от заболяване от Ковид-19.


Вирусът е възможно да се пренася от хора без симптоми или чрез вещи, които докосваме. Това включва и обувките, особено ако ги носим на места като офиси, обществен транспорт и търговски центрове. Върху синтетична материя вирусът оцелява с дни.


Д-р Мери Шмид споделя пред "Хъфингтън пост", той е в състояние да се задържи върху обувките ни дори повече от пет дни. 


Здравният експерт Каръл Уинър от Канзас сити съветва обувките да се оставят навън. Възможно е те да се третират с дезинфектант или да се почистят старателно със сапун и вода, пише БЛИЦ.


Експертите призовават редовно да мием ръцете си или да използваме почистващо средство на основата на спирт, когато сме навън. 



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.