Учен от БАН направи сензационни разкрития за COVID-19

https://mreja.bg/novini/uchen-ot-ban-napravi-senzacionni-razkritiya-za-covid-19/106075 Mreja.bg
Учен от БАН направи сензационни разкрития за COVID-19


Има близкородствени до COVID-19 вируси, но тях ги делят много мутации, за да изградим имунитет


Учен от Българската академия на науките (БАН) направи сензационни разкрития за COVID-19.


 


Пандемия и огнище на зараза тръгват от държави от определен зоогеографски район – те са тропични или субтропични. Ние сме в умерения пояс и нашите прилепи няма как директно да се сблъскат с междинен гостоприемник или да предадат директно на човек болестта. Това заяви главен асистент д-р Хелиана Дундарова от БАН пред Би Ти Ви.

Тя изтъкна, че SARS-CoV-2 е човешки вирус и се предава от човек на човек. По думите ѝ от години е ясно, че прилепите са резервоар на РНК вируси, в това число и коронавируси.

„Има близкородствени до COVID-19 вируси, но тях ги делят много мутации, за да изградим имунитет. Става въпрос за различни вируси. Вирусът от 2008 г. е от бета-коронавирусите, които също са разпространени при бозайниците. Вирусът, който има сходност на генома, около 90% не е този, който е SARS-CoV-2“, подчерта тя.

Дундарова обясни, че прилепите са единствените летящи бозайници, при които температурата е по-висока от човешката – между 38 и 40 градуса. Тя изтъкна, че това би увредило ДНК на хората, но при прилепите има клетъчен механизъм, който бързо поправя тяхното ДНК.


Според нея имунната им система е уникална.

Източник: https:retro.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.