Убиецът на журналиста Хрант Динк получи 99 години затвор

https://mreja.bg/novini/ubiecat-na-zhurnalista-hrant-dink-poluchi-99-godini-zatvor/85440 Mreja.bg
Убиецът на журналиста Хрант Динк получи 99 години затвор


Общо девет души бяха осъдени по делото за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк, който бе застрелян на улицата в Истанбул на 19 януари 2007 г.

Хрант Динк бе главен редактор на издавания на арменски език в Истанбул вестник "Агос" и колумнист в турския вестник "Биргюн".

След продължилото 12 години съдебно дело, съдебен състав от 14-ти Съд за тежки престъпления в Истанбул произнесе присъдите. Ерхан Тунджел, който е прекият обвиняем за извършване на убийството, бе осъден на 99,5 години затвор -18 години за убийството, две години и шест месеца за участие в престъпна група, и 79 години за участие в бомбен атентат в град Трабзон. Две години след убийството на Хрант Динк Ерхан Тунджел бе задържан по обвинение за извършване на бомбено нападение в ресторант на МакДоналдс в Трабзон, но след това бе пуснат. Помагачите му Ясин Хаял и Огюн Самаст получиха присъди съответно 7,5 години за Хаял и 2,5 години за Самаст.

Главният обвиняем Ерхан Тунджел присъстваше на съдебното заседание, а другите двама се включиха с конферентна връзка от затвора.

Хрант Динк, виден интелектуалец с либерални възгледи, който се обявяваше за помирение между Турция и Армения, приживе често бе обект на нападки от националистическите среди.

Убийството, което бе извършено на централна улица в Истанбул, разтърси обществеността и предизвика бурни протести срещу турските власти. На погребението му, на което се стекоха около 100 хиляди истанбуллии, скандираха "Всички сме арменци". Погребението се превърна в грандиозна проява на солидарност и протест срещу убийците и средите, които стоят зад него.

По време на съдебния процес, иницииран от семейството на Хрант Динк, се установи, че въпреки настоятелните искания за защита и признаци за реална заплаха, властите в Истанбул не са осигурили охрана на Хрант Динк.

Тогавашният директор на Дирекцията по сигурността Джелалеттин Джеррах по-късно бе изпратен в провинцията и впоследствие бе пенсиониран.

Адвокатът на семейството Хакан Бакърджъоглу пледира, че "убийството е било планирано и извършено от престъпна група от фашизирани елементи, което се доказа по време на процеса".

Адвокатът каза, че убийството на Хрант Динк носи почерка на расистки изяви, както и че отговорни личности по онова време са се опитали да скрият извършителите. Адвокатът припомни и показа пред съда снимки, на които извършителите на убийството на Хрант Динк са заснети заедно с полицаи в Трабзон с турското знаме в ръце.

Турски интелектуалци всяка година в деня на убийството на Хрант Динк и годишнината от рождението му провеждат инициативи с искания за разкриване на всички подстрекатели на престъплението, както и за най-строги наказания за извършителите.

Под натиска на обществеността делото за убийството на Хрант Динк бе отделено от това за нападението в ресторанта на Макдоналдс,което се приписва на същата група.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.