Турция с поредна закана към Гърция

https://mreja.bg/novini/turciya-s-poredna-zakana-kam-garciya/106210 Mreja.bg
Турция с поредна закана към Гърция


Турция отправи поредна заплаха към Гърция


Турският вицепрезидент Фуат Октай коментира ситуацията с Гърция. Той счита, че опитът на Атина за разширяване на териториалните й води може да стане причина за военен конфликт между двете страни, предава Анадолската агенция.


"Ако опитите на Гърция да разшири териториалните си води не са причина за война, то тогава кое е?", заяви Октай в интервюто си за агенцията.


Той изрази позиция, че Турция ще защитава правата си за всеки кубичен метър във водите на Източно Средиземно море, независимо от всичко.


Октай коментира и подхода на Европейския, който определи като нечестен - "от една страна призовава за диалог, а от друга прави други планове".


"Ние добре познаваме езика на мира и дипломацията, но няма да се поколебаем да направим нужното, когато става въпрос за това да защитим правата и интересите на Турция", заяви турският вицепремиер.


Само преди дни Гърция обяви, че възнамерява да разшири териториалните си води южно от остров Крит от 6 на 12 мили в зони, които са разграничени в резултат на споразумение с Египет.


Турция е с най-дългото крайбрежие в Средиземно море, но покрай него има куп гръцки острови. Анкара продължава да поддържа тезата, че островите нямат собствен континентален шелф и това означава, че те не могат да се обособят като икономическа зона, пише БЛИЦ.

Днес стана ясно, че от 29 август до 11 септември Турция ще проведе военно учение северозападно от Кипър.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.