Турция с нова офанзива в Сирия

https://mreja.bg/novini/turciya-s-nova-ofanziva-v-siriya/105114 Mreja.bg
Турция с нова офанзива в Сирия


Путин и Ердоган ще се срещнат към края на следващата седмица


Турция е започнала нова офанзива в Сирия, като за първи път Анкара заяви, че операцията е насочена срещу подкрепяния от Русия сирийски режим.


Офанзивата е в северозападната провинция Идлиб и до нея се стига, след като от четвъртък до днес над 30 турски войници бяха убити при удари от страна на сирийски правителствени части.


 


Министърът на националната отбрана на Турция – Хулуси Акар обяви, че от 27 февруари в Идлиб се провежда операция с наименованието "Пролетен щит". Той подчерта, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Москва, подкрепяща властите в Дамаск:


 


"Преговорите ни с Русия продължават. Очакваме от нея да изпълни ангажиментите си и да сложи край на атаките от страна на режима на Асад и той да се изтегли зад границите, договорени в Сочи. Не търсим конфронтация с Русия. Искаме само режимът да спре с кръвопролитията и по този начин да се предотврати радикализация и миграция".


Припомняме, че турската армия е свалила два бойни самолета на сирийските правителствени сили в провинция Идлиб.


Според сирийската агенция „САНА“ пилотите са катапултирали и не са пострадали.


Преди това същата агенция съобщи, че сирийската армия е свалила турски безпилотен самолет край град Саракиб в района на Идлиб. Информацията не беше потвърдена от турски източници.


 


Според сирийската обсерватория за човешки права 26 сирийски войници са били убити при удари с турски безпилотни самолети.
Днес изтече крайният срок, даден от турския президент Реджеп Ердоган на Дамаск да се изтегли зад турските наблюдателни пунктове, създадени след сделката между Анкара и Москва през 2018-а в Сочи.


Ердоган поиска Русия да не се меси в Идлиб, за да се изправи Турция "лице в лице" с режима в Сирия.


 


Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин ще се срещне с Ердоган в четвъртък или петък следващата седмица.
По-рано днес турската полиция задържа руския журналист Махир Бозтепе. Според различни информации има и други задържани журналисти. Руското външно министерство призова турските власти да се намесят и да помогнат за изясняване на всички обстоятелства около инцидента.

В нощта на 28 февруари пред руското генерално консулство в Истанбул се състоя антируски протест срещу влошената ситуация в сирийската провинция Идлиб. Според дипломатическата мисия протестиращите скандирали лозунги, обвиняващи Москва за смъртта на турските войници в северна Сирия.

По последни данни журналистите са освободени, след като са дали показания.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.