Турция с нов план за предотвратяване на нелегалната миграция

https://mreja.bg/novini/turciya-s-nov-plan-za-predotvratyavane-na-nelegalnata-migraciya/86574 Mreja.bg
Турция с нов план за предотвратяване на нелегалната миграция


Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че новите планове за действие на Турция по въпроси, свързани с миграцията, са насочени единствено към предотвратяване на нелегалната миграция, предаде в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Тези въпроси засягат единствено нередовната и нелегалната миграция. Не може да става въпрос и не е допустимо да бъдат депортирани сирийци, които са под временна закрила, чужденци, на които е предоставен статут на международна закрила или хора, които имат разрешителни за пребиваване, каза Сойлу.

Сойлу направи тези изявления на пресконференция вчера след посещение в център за предоставяне на временно убежище в Кахраманмараш /Южна Турция/.

Над 165 000 нелегални мигранти са задържани в Турция от началото на тази година, уточни министърът. Този брой се очаква да надхвърли 300 000 души до края на годината, каза Сойлу.

Той добави, че 268 000 нелегални мигранти са задържани в Турция през 2018 г.

Сойлу подчерта отново, че мигрантите, които са под временна закрила, трябва да се установят в градовете, в които са били официално регистрирани.

Истанбулското валийство обяви по-рано, че бежанци, които пребивават в Истанбул, въпреки че не са били регистрирани там, ще бъдат прехвърляни в лагери, ако не напуснат окръга до 20 август.

Сойлу повтори това вчера, като отбеляза, че в някои окръзи, включително Истанбул, не се позволява регистрация на бежанци, като се допускат изключения само по хуманитарни причини, свързани с лечение или образование.

По тази причина, ако ние установим, че в Истанбул има нерегистрирани сирийци, съгласно нашата система, ние първоначално ги транспортираме в лагер и ги регистрираме. След това ги питаме в кой град искат да отидат и ги изпращаме, поясни Сойлу.

Според данни, събрани от Анадолската агенция от източници от сигурността, най-малко 2 244 нелегални мигранти са били задържани при операции в различни окръзи на Турция през миналата седмица.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.