Турция прекрати споразумението с ЕС за мигрантите

https://mreja.bg/novini/turciya-prekrati-sporazumenieto-s-es-za-migrantite/86243 Mreja.bg
Турция прекрати споразумението с ЕС за мигрантите


Брюксел съди Унгария за бежанците

Tурция обяви, че прекъсва споразумението за реадмисия, сключено с ЕС през 2016 г., съобщи Ройтерс. Решението идва в отговор на санкциите на ЕС заради турските сондажи за газ до Кипър.

Според споразумението Турция се задължава да приема сирийски бежанци, пристигащи на гръцките острови, в замяна на 6 милиарда евро и ускоряване на преговорите за премахване на визите за турски граждани през юни 2016 г.

По същия механизъм Турция възпираше и мигрантите, опитващи да преминат границата с България. Българското правителство има и двустранно споразумение с Анкара и се надява Турция да продължи да го спазва, коментираха неофициално пред “24 часа” министри.

“Споразумението за реадмисия и отмяната на визите трябваше да влязат в сила едновременно. Затова ние прекратихме прилагането на споразумението за реадмисия”, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. По думите му отговорът на ЕС на дейността на турските плавателни съдове в кипърски води е безполезен.

ЕС обяви замразяване на няколко дейности и орязване на 146 млн. евро от предприсъединителните фондове за Турция, с които страната да постигне стандартите на ЕС. Министърът призова съюзът да действа като медиатор, а не да застава на страната на Кипър.

Турският президент Реджеп Ердоган пък заяви, че страната му не се плаши от никакви санкции. Той предупреди онези, които опитват да сплашат Турция, че както и преди един век, “Турция има мощта и решимостта да премахне всяка заплаха за своята независимост, съществуване, за спокойствието и сигурността на гражданите си”.

Същевременно ЕК обяви, че ще изправи Унгария пред Съда на Европейския съюз в Люксембург заради противоречивия ѝ закон срещу подпомагането на мигрантите, известен като “Спрете Сорос”. Законодателството на премиера Виктор Орбан криминализира дейности в подкрепа на молбите за убежище и ограничава правото да се иска убежище. ЕС също обвинява Унгария, че не дава храна и вода на бежанците по границата със Сърбия.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.