Турция няма да спира повече мигранти, докато ЕС не отмени визите за турски граждани

https://mreja.bg/novini/turciya-nyama-da-spira-poveche-migranti-dokato-es-ne-otmeni-vizite-za-turski-grazhdani/86017 Mreja.bg
Турция няма да спира повече мигранти, докато ЕС не отмени
визите за турски граждани


Прекъсване на прилагането на споразумението, сключено между Турция и ЕС за обратно връщане на мигранти, обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за турската телевизия ТГРТ (TGRT), цитирано от кипърското издание на гръцкия вестник "Катимерини".

В интервюто Чавушоглу казва: "Споразумението за реадмисия и отмяната на визите ще влязат в сила едновременно. Прекратихме прилагането на споразумението за реадмисия", посочва БТА.

Това е първата реакция на Турция на санкциите, които наложи ЕС в отговор на действията й в кипърската изключителна икономическа зона. По силата на споразумението Турция се задължава да приема и да връща в родината им мигранти от европейски страни.

През 2013 г. Анкара се съгласи да приема обратно мигрантите, които незаконно пътуват до ЕС в замяна на обещанието за безвизово пътуване.

Споразумението за реадмисия бе подписано през 2016 г., като част от мигрантската сделка между Турция и ЕС.

На Анкара бе обещана сума от 6 милиарда евро, като в замяна тя трябваше да спре мигрантския наплив към съюза.

Турция смята безвизовото пътуване за нейни граждани в ЕС като част от сделката, докато за Брюксел то е свързано с изпълнението на определени критерии.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.