Трите свинекомплекса в Русенско чакат 1,5 млн. лева компенсации

https://mreja.bg/novini/trite-svinekompleksa-v-rusensko-chakat-15-mln-leva-kompensacii/87232 Mreja.bg
Трите свинекомплекса в Русенско чакат 1,5 млн. лева компенсации


Трите свинекомплека в Русенско чакат милион и половина лева компенсации за загробването на животните и за дезинфекция. Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Агенцията по безопасност на храните. Изпълнителите по нея са били избрани чрез договаряне, съобщи БНТ.

Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси за дейностите по ликвидирането и загробването на животните. Други 720 хиляди лева ще бъдат дадени на разградска фирма, която ще се заеме с дезинфекцията и обеззаразяването на обектите на територията на областта. В същото време евтаназията на животните във фермата в село Николово приключи. В другите два продължава.

"Очаква се да приключат във вторник и тези в Бръшлен. В Голямо Враново действията започнаха в събота. Нещата вървят бавно", заяви д-р Георги Дяков, директор на регионалната дирекция по безопасност на храните в Русе.

Заради заразата засилени са и мерките на Дунав мост. От пътниците, които пресичат границата, се конфискуват колбаси и месо, които се поставят в специален фризер.

"За месец има около 60 кг иззети храни от животински произход, които са по-скоро обект на доставка от български граждани, които идват от чужбина", допълни Дяков.

Няма установени наличие на африканска чума по свинете в никоя от тях.

Регионалната дирекция на Агенцията продължава мерките по засиления контрол в по-малките индустриални комплекси в региона в селата Писанец, Щръклево и Караманово, където се отглеждат общо 10 хиляди животни.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.